A program deklarált célja, hogy közösséget építsen, erősítse a határon túli vállalkozók nemzeti identitását, kötődését a hazai értékrendhez. Helyes az a felismerés, hogy a családi vállalkozások/vállalatok jelenleg zajló generáció váltása jelentősen átalakítja a társadalmi struktúrákat. Munkahelyek, ismert cégérek, felhalmozott anyagi javak, továbbá rengeteg tudás, tapasztalat veszik el, amennyiben a generáció váltások nem sikeresek. A siker egyik alapeleme, hogy a családok legyenek tisztában felelősségükkel, készüljenek fel, tervezzék meg jövőjüket. Kellőképpen motivált fiatalokra van szükség, akik büszkén vesznek át vagy alapítanak maguk is vállalkozásokat. A tapasztalat megosztása, a közösség felelős építése, az anyaország támogatása ebben erős hátteret adhat ezeknek a vállalkozásoknak, vállalkozóknak.

A külhoni vállalkozásokat széleskörű tapasztalatunkkal támogatva az FBN-H a Külhoni Magyar Családi Vállalkozások Évének partnereként részt vállalt a hazai és határon túli rendezvények (Kárpát-medencei körút) programjában. Tagjaink közül ismert, elismert vállalatok tulajdonosok vettek részt a programsorozatban, akik példamutatásukkal motiválták a vállalkozókat, tapasztalataikat szervezett program (bemutatkozó előadások, kerekasztal beszélgetés) keretén belül osztották meg a hallgatósággal. Az eseményeken az FBN-H elnökségének tagjai is részt vettek.

A résztvevőket (eseményenként 50-200 fő) interaktív foglalkozás (workshop) keretén belül ismertettük meg a családi vállalkozások kihívásaival, egyben rávezettük őket a megoldások keresésére. A moderált beszélgetések, egymásra épülő kérdéssorozat közben a résztvevők olyan ismereteket kaptak, amelyek nélkülözhetetlenek a generációváltás tervezéséhez. Egyben felismerhették közös értékeiket, a közösségük értékét is.

A program résztvevői tanácsadást kaptak a családi vállalkozásuk irányításához, a család jövőképének és a hosszútávon felelős vagyonstruktúrájának tervezéséhez az alábbi helyszíneken:

 

Nyitó konferencia Helyszín: Hunguest Hotel Bál Resort, 8220 Balatonalmádi, Bajcsy-Zsilinszky u. 14. (részletes program)

Dátum: 2017.02.24.

Közreműködött: Boross Dávid társelnök, Tatár Antal elnökségi tag és Vértes Gábor tagfelvételi bizottsági tag

 

Helyszín: Hotel Galéria, 24000 Szabadka, Corvin Mátyás utca 17. (részletes program)

Dátum: 2017.03.22.

Közreműködött: Boross Dávid társelnök, Gellért Ákos egyesületi tag és Vértes Gábor tagfelvételi bizottsági tag

 

Helyszín: Tiszti Pavilon, 94501 Komárom, Nádor utca (Pevnostný Rad) 142/1. (részletes program)

Dátum: 2017.04.04.

Közreműködött: Boross Dávid társelnök, Tatár Antal elnökségi tag, Makra József és Sápi Miklós egyesületi tagok

 

Helyszín: II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, Kossuth tér 6. 90202 Beregszász (részletes program)

Dátum: 2017.04.05.

Közreműködött: Bárány László elnök, Dr. Seenger Pál ellenőrző bizottsági tag, Szótér Szabolcs egyesületi tag és Csideiné Nagy Krisztina ügyvezető titkár

 

Helyszín: Nagyvárad, Coworking Office, Stada  Mihal Eminescu 25A (részletes program)

Dátum: 2017.04.11.

Közreműködött: Sápi Miklós, Boskó Zsuzsanna és Vaszkó Péter egyesületi tagok, Csideiné Nagy Krisztina ügyvezető titkár

 

Helyszín: Hunguest Hotel Fenyő, Csíkszereda, N. Bălcescu u. 11. (részletes program)

Dátum: 2017.04.12.

Közreműködött: Boskó Zsuzsanna és Vaszkó Péter egyesületi tagok, Csideiné Nagy Krisztina ügyvezető titkár

 

Helyszín: Lendva 9220, Bánffy Központ, Fő utca 32.  (Glavna ulica 32.) (részletes program)

Dátum: 2017.05.04.

Közreműködött: Boross Dávid társelnök, Tatár Antal elnökségi tag, Balogh Ádám egyesületi tag

 

Helyszín: HMDK Díszterme, 31000 Eszék, Kneza Trpimira 23. (részletes program)

Dátum: 2017.05.11.

Közreműködött: Boross Dávid társelnök, Rózsa Tamás elnökségi tag, Vértes Gábor tagfelvételi bizottsági tag

 

Helyszín: Rimaszombat, Junior Komplex, Vasút utca 703. (részletes program)

Dátum: 2017.05.18.

Közreműködött: Boross Dávid társelnök, Sápi Miklós és Makra József egyesületi tagok

 

Sajtóközlemények: http://vallalkozokeve.kormany.hu/

Fotók:  2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve FB oldalán

 

Nagyon sikeresnek ítéltük a programsorozatot, értékes tapasztalatokat szereztünk mi magunk is és megérintett bennünket a nálunk jóval nehezebb gazdasági körülmények között működő vállalkozások lelkesedése. Úgy érezzük, sikerült átadni valamit az itthon felhalmozott tudásból. Tagjaink személyes példájukkal, hozzáállásukkal és tapasztalataikkal motiválni tudták a külhoni családi vállalkozókat. Nyitottan állunk a folytatáshoz, a Nemzetpolitikai Államtitkársággal való további együttműködéshez.

A fórumról

Friss hírek

Beszámoló a X. FBN-H Konferenciáról és Családi Hétvégéről

Különleges alkalom volt az idei és nem csak a jubileumi évforduló miatt... Ha csak néhány szóval kellene jellemezni az együttléteinket, akkor leginkább a szeretet, az őszinteség, a nyitottság és az öröm fejezné ki az egyesületi rendezvényeink hangulatát. Csodás dolog ez! Alapítónk, Kürti Tom szerint az FBNI-nek több, mint 30 Egyesület a tagja szerte a világban, de nincs még egy – a miénkhez hasonló – közösség, ami hosszabb időn keresztül is meg tudja őrizni az intimitását! Ahol 30-40 család 2-3 generációval napokig súrlódásmentesen és meghitt légkörben tud tartalmasan időt együtt tölteni, a legkülönfélébb programokon részt venni és együtt örülni! Ahol tabuk nélkül lehet beszélgetni egymás előtt bármiről, akár a szexről is… Az egyik tagunk szavaival élve: „Idén minden jó volt! A táj, a szálloda, a szoba, a kaja, a programok és a társaság is!” Hálásan köszönjük a pozitív visszajelzéseiteket, de Nektek – egy ilyen Csapatnak vagy inkább Nagycsaládnak - könnyű jó rendezvényt szervezni…

Íme a három nap képekben! 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Június 15., Péntek

A vállalkozósdi még mindig a férfiak játszótere

Hiába van mostanában sok szó a nemek közti egyenlőségről, mégis úgy tűnik, a „vállalkozósdi” még mindig férfi többségű buli. A Budapest LAB Családi Vállalkozás Kutatás 2017-es felmérése szerint a hazai, legalább három főt foglalkoztató és legalább 50 millió forintos éves árbevétellel rendelkező kkv-k ügyvezetői, tulajdonosai 82%-ban férfiak.

Forrás: https://piacesprofit.hu 2018.05.28.

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Május 31., Csütörtök

A Nagy Beszélgetés

Ismét megtöltötték a résztvevők az MTA Vörösmarty termét a Gutmann Családi Vagyon Szakmai Napon, mely 6. alkalommal került megrendezésre. Egyesületünkből 11 család képviseltette magát a rendezvényen. A központi téma ezúttal a "Nagy Beszélgetés volt". 

 
Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Május 29., Kedd