A program deklarált célja, hogy közösséget építsen, erősítse a határon túli vállalkozók nemzeti identitását, kötődését a hazai értékrendhez. Helyes az a felismerés, hogy a családi vállalkozások/vállalatok jelenleg zajló generáció váltása jelentősen átalakítja a társadalmi struktúrákat. Munkahelyek, ismert cégérek, felhalmozott anyagi javak, továbbá rengeteg tudás, tapasztalat veszik el, amennyiben a generáció váltások nem sikeresek. A siker egyik alapeleme, hogy a családok legyenek tisztában felelősségükkel, készüljenek fel, tervezzék meg jövőjüket. Kellőképpen motivált fiatalokra van szükség, akik büszkén vesznek át vagy alapítanak maguk is vállalkozásokat. A tapasztalat megosztása, a közösség felelős építése, az anyaország támogatása ebben erős hátteret adhat ezeknek a vállalkozásoknak, vállalkozóknak.

A külhoni vállalkozásokat széleskörű tapasztalatunkkal támogatva az FBN-H a Külhoni Magyar Családi Vállalkozások Évének partnereként részt vállalt a hazai és határon túli rendezvények (Kárpát-medencei körút) programjában. Tagjaink közül ismert, elismert vállalatok tulajdonosok vettek részt a programsorozatban, akik példamutatásukkal motiválták a vállalkozókat, tapasztalataikat szervezett program (bemutatkozó előadások, kerekasztal beszélgetés) keretén belül osztották meg a hallgatósággal. Az eseményeken az FBN-H elnökségének tagjai is részt vettek.

A résztvevőket (eseményenként 50-200 fő) interaktív foglalkozás (workshop) keretén belül ismertettük meg a családi vállalkozások kihívásaival, egyben rávezettük őket a megoldások keresésére. A moderált beszélgetések, egymásra épülő kérdéssorozat közben a résztvevők olyan ismereteket kaptak, amelyek nélkülözhetetlenek a generációváltás tervezéséhez. Egyben felismerhették közös értékeiket, a közösségük értékét is.

A program résztvevői tanácsadást kaptak a családi vállalkozásuk irányításához, a család jövőképének és a hosszútávon felelős vagyonstruktúrájának tervezéséhez az alábbi helyszíneken:

 

Nyitó konferencia Helyszín: Hunguest Hotel Bál Resort, 8220 Balatonalmádi, Bajcsy-Zsilinszky u. 14. (részletes program)

Dátum: 2017.02.24.

Közreműködött: Boross Dávid társelnök, Tatár Antal elnökségi tag és Vértes Gábor tagfelvételi bizottsági tag

 

Helyszín: Hotel Galéria, 24000 Szabadka, Corvin Mátyás utca 17. (részletes program)

Dátum: 2017.03.22.

Közreműködött: Boross Dávid társelnök, Gellért Ákos egyesületi tag és Vértes Gábor tagfelvételi bizottsági tag

 

Helyszín: Tiszti Pavilon, 94501 Komárom, Nádor utca (Pevnostný Rad) 142/1. (részletes program)

Dátum: 2017.04.04.

Közreműködött: Boross Dávid társelnök, Tatár Antal elnökségi tag, Makra József és Sápi Miklós egyesületi tagok

 

Helyszín: II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, Kossuth tér 6. 90202 Beregszász (részletes program)

Dátum: 2017.04.05.

Közreműködött: Bárány László elnök, Dr. Seenger Pál ellenőrző bizottsági tag, Szótér Szabolcs egyesületi tag és Csideiné Nagy Krisztina ügyvezető titkár

 

Helyszín: Nagyvárad, Coworking Office, Stada  Mihal Eminescu 25A (részletes program)

Dátum: 2017.04.11.

Közreműködött: Sápi Miklós, Boskó Zsuzsanna és Vaszkó Péter egyesületi tagok, Csideiné Nagy Krisztina ügyvezető titkár

 

Helyszín: Hunguest Hotel Fenyő, Csíkszereda, N. Bălcescu u. 11. (részletes program)

Dátum: 2017.04.12.

Közreműködött: Boskó Zsuzsanna és Vaszkó Péter egyesületi tagok, Csideiné Nagy Krisztina ügyvezető titkár

 

Helyszín: Lendva 9220, Bánffy Központ, Fő utca 32.  (Glavna ulica 32.) (részletes program)

Dátum: 2017.05.04.

Közreműködött: Boross Dávid társelnök, Tatár Antal elnökségi tag, Balogh Ádám egyesületi tag

 

Helyszín: HMDK Díszterme, 31000 Eszék, Kneza Trpimira 23. (részletes program)

Dátum: 2017.05.11.

Közreműködött: Boross Dávid társelnök, Rózsa Tamás elnökségi tag, Vértes Gábor tagfelvételi bizottsági tag

 

Helyszín: Rimaszombat, Junior Komplex, Vasút utca 703. (részletes program)

Dátum: 2017.05.18.

Közreműködött: Boross Dávid társelnök, Sápi Miklós és Makra József egyesületi tagok

 

Sajtóközlemények: http://vallalkozokeve.kormany.hu/

Fotók:  2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve FB oldalán

 

Nagyon sikeresnek ítéltük a programsorozatot, értékes tapasztalatokat szereztünk mi magunk is és megérintett bennünket a nálunk jóval nehezebb gazdasági körülmények között működő vállalkozások lelkesedése. Úgy érezzük, sikerült átadni valamit az itthon felhalmozott tudásból. Tagjaink személyes példájukkal, hozzáállásukkal és tapasztalataikkal motiválni tudták a külhoni családi vállalkozókat. Nyitottan állunk a folytatáshoz, a Nemzetpolitikai Államtitkársággal való további együttműködéshez.

A fórumról

Friss hírek

V. Gutmann Családi Vállalat Szakmai Nap

Ismét élénk érdeklődés mellett zajlott a Gutmann Családi Vállalat Szakmai Nap, ezúttal 33 család 65 fővel vett részt a hagyományosan a Magyar Tudományos Akadémián tartott rendezvényen. Szokás szerint külföldi előadók szolgáltatták az alapot a tapasztalatcseréhez, a családi vállalat és vagyon szakértői világot Marc Daniels, a családi vállalati kört pedig Beatrice Rodenstock, a jelentős német optikai cég 5. generációs tagja képviselte.

 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2017. Május 23., Kedd

Családalapítás másként

Nem száz magyar mágnásra, hanem inkább tízezer vállalattulajdonos családra van szüksége Magyarországnak. De ha az állam nem figyel, akkor külföldi pénzügyi befektetők csaphatnak le az árván maradt családi cégekre.

Írta: Boross DávidDátum: 2015. Március 26., Csütörtök

Februári Klub - összefoglaló

Az idei év szezonnyitó Családi Vállalattulajdonosok klub eseményén 17 Család képviseltette magát, összesen 42-en voltunk.

A program szokás szerint  a „Klub a Klubban” kötetlen beszélgetéssel kezdődött, majd a köszöntő és az aktualitások ismertetése következett, ahol tájékoztatás hangzott el az FBN-I soronkövetkező nemzetközi eseményeiről, illetve "Az Év Széchenyi Vállalkozása Díj"-ról.

Ezt követően a Terjeszkedés – Akvizíciók címmel az EY kiváló szakemberei tartottak előadást.

Írta: FBNH EgyesületDátum: 2015. Február 12., Csütörtök