FBN-H - Felelős Családi Vállalatokért Magyarországon Egyesület

Sokan összegyűltünk az első őszi klubon a Kempinski Hotelben, 23 család közel 50 fővel képviseltette magát az eseményen.

A klub első felében betekintést nyerhettünk a Herendi Porcelánmanufaktúra mindennapjaiba dr. Simon Attila vezérigazgató úr és dr. Gaál Zoltán professzor úr, az Igazgatóság elnöke segítségével. Megtudhattuk hogyan működik több száz család egy cégben, hogyan lehet sikeres egy dolgozói részvényesek tulajdonában lévő cég és hogyan lehet azt válságos állapotából újra üzletileg is sikeres vállalkozássá tenni.

Ezt követően Kürti Sándor mesélt arról, milyen az élet a cégvezetés után. Bemutatkozott a Polaris csapat is (Magyar Kata, Deák Brigitta és Boross Bence), akiknek a nyár folyamán lehetőségük nyílt személyesen is megismerkedni Al Gore-ral.

A második (zárt) felvonásban - ahol szigorúan már csak tagok vehetnek részt - ezúttal a Vanczer család (Vivaco Kft.) mutatkozott be nem mindennapi módon. Kiderült, hogyan lehet szívvel-lélekkel és megérzésekkel felfuttatni egy céget és hogyan lehet sok családtag között harmóniát teremteni. És ki gondolná, hogy nők is érthetnek a kazánokhoz?

Az igazi meglepetést a Rózsa Család okozta, akik első fecskeként köntörfalazás nélkül megosztottátok történetüket a jelenlévő tagokkal, mindazokat a nehézségeket, amiken az elmúlt években keresztülmentek. Nagy erőre és bátorságra vallott és bizony kivívták a jelenlévők tiszteletét. Reméljük ezzel másoknak is erőt adtak és elindítottátok a várva várt folyamatot, hogy őszintén megnyílva segíteni tudjunk egymásnak.

A klubon készült képeket ide kattintva nézheted meg.

Letölthető prezentáció: Herendi Porcelánmanufaktúra

 

 

A fórumról

Családi Vállalat Tulajdonosok Klubja

Optimisták a magyar vállalkozások, holott van miért aggódniuk

A minőségi munkaerő elvándorlását és a külföldi vállalatok versenyelőnyét tekintik a hazai kis- és középvállalkozások jelenleg a legnagyobb kihívásnak, ugyanakkor pozitívan értékelik az adóterhek, adózási szabályok átláthatóságát, és nem tartanak az árfolyamkockázati kitettségtől sem. Míg a családi vállalkozások kevésbé, a magas árbevételű vállalatok jobban érzik a külső tényezők befolyásoló hatását cégük működésére - derült ki egy friss kutatásból.

Forrás: Pénzcentrum 2018. augusztus 8. szerda

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Augusztus 11., Szombat

Egy milliárdos senkit csináltál belőlem

Nagyon szépen köszönöm! Eddig egy nagy hatalmú ember voltam minimális pénzzel, most egy milliárdos senkit csináltál belőlem - mondta kicsit keserűen a családi vállalat értékesítése után a tranzakcióban segédkező tanácsadónak az alapító. A több tízmilliárdos értékű családi céget a rendszerváltás után kemény és kitartó munkával felépítő, magának a gyerekek közt utódot nem találó cégvezető kifakadása jól mutatja a generációváltás dilemmáit.

Forrás: www.index.hu 2018.06.18.

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Július 18., Szerda

Lemaradhat Európa, ha nem veszik át a fiatalok a cégeket

A családi, kis- és közepes vállalkozások generációváltása volt az egyik fő témája a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége legutóbbi rendezvényének. A probléma égető, hiszen Európában háromból két cég elvész amiatt, mert nem tudja átadni a tulajdonos a következő generációnak a vállalkozást. Ezt tetézi, hogy viszonylag kevés fiatal szeretne vállalkozni, és ez visszavetheti Európa gazdasági teljesítményét. Minderről Kovács Patrik, a Fivosz elnöke és Illés István, az Apelso Trust igazgatósági tagja beszélt a hirado.hu-nak.

Forrás: www.hirado.hu 2018.07.06.

(Fotó: FIVOSZ)

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Július 13., Péntek

Létszámbővítésre készül a magyar cégek fele, de honnan lesz ember?

A kis- és középvállalkozások 15%-a küzd jelentős munkaerőhiánnyal, 37% kis mértékűvel, 48% számára ez nem probléma - mutatja egy friss kutatás, amelynek bemutatóján elhangzott: nagyobbnak érzékeljük a munkaerőhiányt, mint amekkora valójában. A vállalkozások csaknem fele tervez létszámbővítést, ennek forrása azonban bizonytalannak tűnik. A fintech jelenséget mindössze 45% ismeri, és még a magas árbevételű cégek körében is magas a vele szembeni bizalmatlanság.

Forrás: www.portfolio.hu 2018. július 11.

 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Július 13., Péntek

Oroszországban nyitott gyárat a magyar Sanatmetal

Felavatták az egri Sanatmetal új gyárát Oroszországban, Obninszkban július elején. A magyar tulajdonú középvállalkozás, a Sanatmetal Kft., valamint oroszországi forgalmazójának közös beruházásában megvalósult gyár létrehozásával az egri székhelyű cég technológiai transzfert hajt végre, orosz partnere pedig a piaci kapcsolatokat és az értékesítést szervezi. A 250 millió rubeles beruházással létrejött új gyár megvalósulását a Sanatmetal saját forrásából, illetve banki hitelekből finanszírozta. A megnyitó eseményen, a több mint 100 résztvevő mellett, többek között vendégként volt jelen Kaluga Megye Kormányzója, az Orosz Egészségügyi Miniszterhelyettes, Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának továbbá a Külgazdasági és Külügyminisztérium Helyettes Államtitkárai, valamint Farkas Bertalan Kutató Űrhajós is.  

 

 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Július 10., Kedd