Mérő tanár urat és a Kelényi testvéreket sokan szerették volna meghallgatni, így közel 70-en gyűltünk össze az októberi klubbon. 31 család képviseltette magát a rendezvényen.

Az estét egy interaktív beszélgetéssel indítottuk, melynek során Seres Béla, a Deloitte M&A területének KKE régiós vezetője elmesélte az MKB Euroleasing Autópark értékesítésének sikersztoriját, majd a két volt tulajdonossal, Rutai Istvánnal és Zöldi Péterrel beszélgetett a cégértékesítés okairól, az egész folyamat nehézségeiről, buktatóiról és a sikeres végeredményről.  

Ezen az estén eljött hozzánk Mérő László professzor úr, aki matematikus pszichológusként arról mesélt nekünk, kinek mit jelent a boldogság, tulajdonképpen mi is az a flow, s hogy az ember életében hogyan alakítja ki saját boldogság portfólióját. 

A beszélgetős kávészünetet követően Dávid beszélt az idei év hátrelévő programjairól, majd a Kling Családot hallgathattuk jókedvűen, akik bevallották, hogy lányuk munkába állása fenekestől felforgatta a cég megszokott életét, azonban az eddigi tapasztalatok azt bizonyítják, hogy megérte! Megkönnyebbülten vehettük tudomásul, hogy a viták, veszekedések bizony náluk is mindennaposak, de a végén mindig létrejön az egyezség. Elmesélték, hogyan képes a szülő gyermekét egy másik pályáról - legyen az sport vagy külföld - visszacsábítani a családi vállalkozásba és hogyan tud hatékonyan egy irodában dolgozni anya és lánya egy kisbabával. :-)

A klub záróakkordjaként pedig a Kelényi-Szamos testvéreket, Ádámot és Kolost faggatta Dávid mindenről. Megtudhattuk, mennyire különbözőek, s hogy ez a különbözőség nemcsak feszültségek forrása, hanem a jó együttműködés alapja is, hiszen más-más területekért felelősek a cégen belül. Kiderült, hogy a Szamos család generációin végigtekintve mindig ott állt a háttérben az erős nő, s hogy ma sincs ez másként Kolos feleségének, Zsuzsának köszönhetően. Azt is megtudhattuk, hogy a viták elkerülésére létrehoztak egy döntéshozó családi tanácsot, ami a cégben dolgozó családtagokból (5 fő) és két - a családhoz és a céghez régóta hűséges - alkalmazottból áll. S hogy a szülők a fiaiknak köszönhetően azonnal alkalmazkodtak a fiatalos lendülethez és mind a mai napig derekasan kiveszik a részüket a munkából.        

A képekhez kattints ide!

 

Mérő tanár úr diáit (A cég helye a tulajdonos boldogság portfóliójában) itt tudod megnézni.

A Deloitte prezentációt (Az MKB Autópark sikeres értékesítése) itt tudod letölteni.

A fórumról

Családi Vállalat Tulajdonosok Klubja

Komoly családi vagyon is elúszhat egy ilyen hibán

Sokan nem is sejtik, hogy a családi vállalkozásokban történő váratlan események nem csak a céget, de akár a házastársak, gyerekek vagyonát is veszélyeztethetik. Előre tervezve azonban megfelelő jogi védelem biztosítható.

Forrás: Menedzsment Fórum mfor.hu 2018. május 9.

 
Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Május 11., Péntek

Útibeszámoló a belgiumi NxG Summitról

Az FBN-I évről évre más országban szervezi a nextgenek éves találkozóját, idén a 14. NxG Summit Belgiumban került megrendezésre. Egyesületünket Szótér Orsolya képviselte, akinek inspiráló beszámolóját a lentiekben olvashatjátok. 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Május 09., Szerda

Család vagy cégfejlesztés: együtt is mehet!

Hatalmas növekedési lehetőséget jelent egy cég számára a szervezetfejlesztés. A családi vállalatok számára azonban ez dupla kihívás a családi és üzleti szerepek összefonódása miatt. A tudatosan menedzselt változáshoz konkrét kiindulási pont, célok és időszakos mérföldkövek kitűzését javasolták a szakemberek a K&H-ban szervezett családi vállalatok találkozóján.

Forrás: Adó Online www.ado.hu 2018.04.25

 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Április 27., Péntek

Ki kell csavarni a Keresztapa kezéből a gyeplőt?

Sok magyar családi vállalkozás fölött lebeg a generációváltás kényszere, de ez komoly nehézségekkel jár: sem az alkalmazottak, sem az alapítók nem engednek könnyen a régi szokásokból, az utódnak sok esetben meg kell harcolnia a pozícióért az elődjével. Egy hiánypótló kutatás most rámutat ennek okaira a magyar cégvilágban.

Forrás: www.piacesprofit.hu / 2018.04.23. 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Április 24., Kedd