Bécs, 2017. október 13. (letölthető pdf)


11:00 Felvezető előadás: „A családi vagyon kezelése 4 generáció viharain keresztül“
Samuel Maldonado Degwitz, az FBN Global Next Gen Bizottság volt elnöke

Egy családi vállalat és egy összetartó család, amely megbirkózott gazdasági válságokkal, átvészelt háborúkat és túlélt zsarnoki kormányokat Venezuelában. 2009-ben a kormány öt farmjukat, mintegy 100,000 hektár földjüket és 35,000 szarvasmarhájukat kobozta el. A család legtöbb tagja ekkor úgy döntött, elhagyja az országot, és másutt –például Németországban és az Egyesült Államokban – kezd új életet. A család elhatározta továbbá, hogy a fő cégük fennmaradó részét értékesíti. Hosszasan vitatkoztak, hogy mit tegyenek az eladást követően, végül a stratégia első lépéseként a vagyont alacsony kockázatú befektetésekben fialtatták. A 4. generáció úgy döntött, az élelmiszer- és italszektorra koncentrál. 2017 januárjában megvásároltak egy prémium minőségű gyümölcsleveket gyártó céget. A család tagjai megtanulták, hogyan építsenek fel egy új életet és egy új karriert tanulmányaikra, ismereteikre, képességeikre és tapasztalataikra alapozva. Családi idézet: „Értékrendünk változatlan, és a hagyatékunkat továbbra is óvnunk kell. Együtt erősek vagyunk.”

11:30 Előadás: A jövőhöz szükséges tartalék források: hogyan segíthet egy privátbank?
Nikolaus Görg, a Bank Gutmann Private Markets terület képviselője, Varga Szabolcs, a Bank partnere
 

A (családi) vállalatok sokféle kockázattal szembesülnek. Az üzleti életben az egyik legnagyobb kockázat a piaci diszrupció, amit talán új technológiák és üzleti modellek felforgató hatásaként lehet magyarra fordítani. A gond, hogy mire észrevesszük őket, általában már késő. A mai diszruptív környezetben a családi vállalatok komoly hátránya, hogy csekély tartalékkal rendelkeznek az alaptevékenység támogatásához vagy új piaci lehetőségek kihasználásához.

Hogyan segíthetnek a privátbankárok a szükséges tartalék kiépítésében és kezelésében?

 • A tartalékok kezelésének kulcsa, hogy olyan piaci kockázatokat találjunk, amelyek csak kismértékben korrelálnak saját kockázatainkkal.
 • A „méretvétel” segíthet a kockázatok meghatározásában és az azok kezelésére megfelelő stratégiák megtalálásában.
 • A cél a várt (és váratlan) kockázatok függvénye. A „kockázat” egy személyes koncepció.

12:00 Tematikus szekció: „Gondnoki„ szemlélet vs. tulajdonlás
Heinrich von Liechtenstein professzor (IESE Business School, Barcelona)
 

A vagyon tulajdonosai:

 • A vagyont „személyes használatra kapják”.
 • Nem érzik kötelességüknek, hogy a vagyont megőrizzék a jövő generációk számára.
 • A vagyont olyan rövid távú forrásnak tekintik, amelyet személyes érdekeiket szem előtt tartva költenek el vagy fektetnek be.

A vagyon gondnokai:

 • A vagyont „őrzik és továbbadják a jövő generációknak”.
 • Más a hozzáállásuk a családi örökség, a felelősség, a kockázat, a pénzköltési fegyelem és a következő generáció nevelésének kérdéséhez.
 • Maradandó pénzügyi és családi örökséget hoznak létre.

A 2. generáció tagjai ritkán érzik úgy, hogy ők rendelkeznek a pénz felett – a gondnoksággal kapcsolatos nézeteik jellemzően szüleik rendelkezésein alapulnak. A 3. generációtól kezdődően eltérő felfogások alakulnak ki – e nemzedékek szabadabban vallhatnak más nézeteket a vagyon elköltését vagy megőrzését illetően. Probléma akkor merül fel, amikor a vagyonfilozófiai különbségeket nem vitatják meg nyíltan. A vagyonfilozófiai eszmecserék elengedhetetlenek a családok számára, amikor elkezdenek a családi vagyonkezelés, a családi örökség és a családmenedzsment kérdéskörével foglalkozni.

Tematikus szekció – kérdések – a vendégek 3 csoportra oszlottak:

1. generáció, következő generáció (NxG) és 25 év alatt fiatalok.

Az első 2 csoport az alábbi kérdéseket vitatta meg közösen:
1) Ön tulajdonosa vagy inkább „gondnoka” a családi vagyonnak?

2) Ezekben a kiszámíthatatlan időkben nem bölcs dolog a családi források egy részét váratlan – akár pozitív,
akár negatív – eseményekre félretenni? Önök hogyan közelítik meg ezt a témát?

A legfiatalabbak a családi vagyon szélesebb körű értelmezésével ismerkedtek: az anyagi vagyon mellett ide tartozhat a hírnév, felelősségvállalás, siker, fizikai biztonság, egészség, fittség, tudás, bölcsesség, lelki gyarapodás, családi harmónia, egyéni boldogság, családi hálózat és ökoszisztéma, a családi márka (brand), stb. Arról is beszélgettek, hogy a családi vagyonok többsége miért nem él túl 3 generációt.


14:30 Pódiumbeszélgetés: A családi vagyon kezelése

Josef Umathum, családi vállalattulajdonos, Weingut Umathum (vezető osztrák borászat)
Karl Mayer-Rieckh, családi vállalattulajdonos, Humanic
Samuel Maldonado, FBN International

Főbb megállapítások:

 

 • A legjobb megoldás a „gondnoki szemlélet” és a tulajdonlás elegye.
 • Az NxG magukat gondnoknak, míg az alapítók magukat inkább tulajdonosnak tekintik.
 • A családi stratégiának része kell legyen a családi vagyonnal kapcsolatos témák.
 • Szükség van bizonyos mértékű diverzifikációra a családi vállalaton túl.
 • Változó helyzetekben (ország, politika, gazdaság) muszáj tovább látni a személyes előnyöknél, és a „gondnoki” szemlélet jó megközelítése ennek.
 • Kulcsfontosságú a hosszú távú ám rugalmas gondolkodás, és a vagyon megőrzése a következő generációk számára.
 • A gyermekek oktatása a vagyonkezeléssel és a családi vagyonnal kapcsolatban fontos és kezdődjön korán. Meg kell őket tanítani arra, hogy miként legyenek felelős tulajdonosok.

A fórumról

Családi Vállalat Tulajdonosok Klubja

Komoly családi vagyon is elúszhat egy ilyen hibán

Sokan nem is sejtik, hogy a családi vállalkozásokban történő váratlan események nem csak a céget, de akár a házastársak, gyerekek vagyonát is veszélyeztethetik. Előre tervezve azonban megfelelő jogi védelem biztosítható.

Forrás: Menedzsment Fórum mfor.hu 2018. május 9.

 
Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Május 11., Péntek

Útibeszámoló a belgiumi NxG Summitról

Az FBN-I évről évre más országban szervezi a nextgenek éves találkozóját, idén a 14. NxG Summit Belgiumban került megrendezésre. Egyesületünket Szótér Orsolya képviselte, akinek inspiráló beszámolóját a lentiekben olvashatjátok. 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Május 09., Szerda

Család vagy cégfejlesztés: együtt is mehet!

Hatalmas növekedési lehetőséget jelent egy cég számára a szervezetfejlesztés. A családi vállalatok számára azonban ez dupla kihívás a családi és üzleti szerepek összefonódása miatt. A tudatosan menedzselt változáshoz konkrét kiindulási pont, célok és időszakos mérföldkövek kitűzését javasolták a szakemberek a K&H-ban szervezett családi vállalatok találkozóján.

Forrás: Adó Online www.ado.hu 2018.04.25

 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Április 27., Péntek

Ki kell csavarni a Keresztapa kezéből a gyeplőt?

Sok magyar családi vállalkozás fölött lebeg a generációváltás kényszere, de ez komoly nehézségekkel jár: sem az alkalmazottak, sem az alapítók nem engednek könnyen a régi szokásokból, az utódnak sok esetben meg kell harcolnia a pozícióért az elődjével. Egy hiánypótló kutatás most rámutat ennek okaira a magyar cégvilágban.

Forrás: www.piacesprofit.hu / 2018.04.23. 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Április 24., Kedd