FBN-H - Felelős Családi Vállalatokért Magyarországon Egyesület

Bécs, 2017. október 13. (letölthető pdf)


11:00 Felvezető előadás: „A családi vagyon kezelése 4 generáció viharain keresztül“
Samuel Maldonado Degwitz, az FBN Global Next Gen Bizottság volt elnöke

Egy családi vállalat és egy összetartó család, amely megbirkózott gazdasági válságokkal, átvészelt háborúkat és túlélt zsarnoki kormányokat Venezuelában. 2009-ben a kormány öt farmjukat, mintegy 100,000 hektár földjüket és 35,000 szarvasmarhájukat kobozta el. A család legtöbb tagja ekkor úgy döntött, elhagyja az országot, és másutt –például Németországban és az Egyesült Államokban – kezd új életet. A család elhatározta továbbá, hogy a fő cégük fennmaradó részét értékesíti. Hosszasan vitatkoztak, hogy mit tegyenek az eladást követően, végül a stratégia első lépéseként a vagyont alacsony kockázatú befektetésekben fialtatták. A 4. generáció úgy döntött, az élelmiszer- és italszektorra koncentrál. 2017 januárjában megvásároltak egy prémium minőségű gyümölcsleveket gyártó céget. A család tagjai megtanulták, hogyan építsenek fel egy új életet és egy új karriert tanulmányaikra, ismereteikre, képességeikre és tapasztalataikra alapozva. Családi idézet: „Értékrendünk változatlan, és a hagyatékunkat továbbra is óvnunk kell. Együtt erősek vagyunk.”

11:30 Előadás: A jövőhöz szükséges tartalék források: hogyan segíthet egy privátbank?
Nikolaus Görg, a Bank Gutmann Private Markets terület képviselője, Varga Szabolcs, a Bank partnere
 

A (családi) vállalatok sokféle kockázattal szembesülnek. Az üzleti életben az egyik legnagyobb kockázat a piaci diszrupció, amit talán új technológiák és üzleti modellek felforgató hatásaként lehet magyarra fordítani. A gond, hogy mire észrevesszük őket, általában már késő. A mai diszruptív környezetben a családi vállalatok komoly hátránya, hogy csekély tartalékkal rendelkeznek az alaptevékenység támogatásához vagy új piaci lehetőségek kihasználásához.

Hogyan segíthetnek a privátbankárok a szükséges tartalék kiépítésében és kezelésében?

 • A tartalékok kezelésének kulcsa, hogy olyan piaci kockázatokat találjunk, amelyek csak kismértékben korrelálnak saját kockázatainkkal.
 • A „méretvétel” segíthet a kockázatok meghatározásában és az azok kezelésére megfelelő stratégiák megtalálásában.
 • A cél a várt (és váratlan) kockázatok függvénye. A „kockázat” egy személyes koncepció.

12:00 Tematikus szekció: „Gondnoki„ szemlélet vs. tulajdonlás
Heinrich von Liechtenstein professzor (IESE Business School, Barcelona)
 

A vagyon tulajdonosai:

 • A vagyont „személyes használatra kapják”.
 • Nem érzik kötelességüknek, hogy a vagyont megőrizzék a jövő generációk számára.
 • A vagyont olyan rövid távú forrásnak tekintik, amelyet személyes érdekeiket szem előtt tartva költenek el vagy fektetnek be.

A vagyon gondnokai:

 • A vagyont „őrzik és továbbadják a jövő generációknak”.
 • Más a hozzáállásuk a családi örökség, a felelősség, a kockázat, a pénzköltési fegyelem és a következő generáció nevelésének kérdéséhez.
 • Maradandó pénzügyi és családi örökséget hoznak létre.

A 2. generáció tagjai ritkán érzik úgy, hogy ők rendelkeznek a pénz felett – a gondnoksággal kapcsolatos nézeteik jellemzően szüleik rendelkezésein alapulnak. A 3. generációtól kezdődően eltérő felfogások alakulnak ki – e nemzedékek szabadabban vallhatnak más nézeteket a vagyon elköltését vagy megőrzését illetően. Probléma akkor merül fel, amikor a vagyonfilozófiai különbségeket nem vitatják meg nyíltan. A vagyonfilozófiai eszmecserék elengedhetetlenek a családok számára, amikor elkezdenek a családi vagyonkezelés, a családi örökség és a családmenedzsment kérdéskörével foglalkozni.

Tematikus szekció – kérdések – a vendégek 3 csoportra oszlottak:

1. generáció, következő generáció (NxG) és 25 év alatt fiatalok.

Az első 2 csoport az alábbi kérdéseket vitatta meg közösen:
1) Ön tulajdonosa vagy inkább „gondnoka” a családi vagyonnak?

2) Ezekben a kiszámíthatatlan időkben nem bölcs dolog a családi források egy részét váratlan – akár pozitív,
akár negatív – eseményekre félretenni? Önök hogyan közelítik meg ezt a témát?

A legfiatalabbak a családi vagyon szélesebb körű értelmezésével ismerkedtek: az anyagi vagyon mellett ide tartozhat a hírnév, felelősségvállalás, siker, fizikai biztonság, egészség, fittség, tudás, bölcsesség, lelki gyarapodás, családi harmónia, egyéni boldogság, családi hálózat és ökoszisztéma, a családi márka (brand), stb. Arról is beszélgettek, hogy a családi vagyonok többsége miért nem él túl 3 generációt.


14:30 Pódiumbeszélgetés: A családi vagyon kezelése

Josef Umathum, családi vállalattulajdonos, Weingut Umathum (vezető osztrák borászat)
Karl Mayer-Rieckh, családi vállalattulajdonos, Humanic
Samuel Maldonado, FBN International

Főbb megállapítások:

 

 • A legjobb megoldás a „gondnoki szemlélet” és a tulajdonlás elegye.
 • Az NxG magukat gondnoknak, míg az alapítók magukat inkább tulajdonosnak tekintik.
 • A családi stratégiának része kell legyen a családi vagyonnal kapcsolatos témák.
 • Szükség van bizonyos mértékű diverzifikációra a családi vállalaton túl.
 • Változó helyzetekben (ország, politika, gazdaság) muszáj tovább látni a személyes előnyöknél, és a „gondnoki” szemlélet jó megközelítése ennek.
 • Kulcsfontosságú a hosszú távú ám rugalmas gondolkodás, és a vagyon megőrzése a következő generációk számára.
 • A gyermekek oktatása a vagyonkezeléssel és a családi vagyonnal kapcsolatban fontos és kezdődjön korán. Meg kell őket tanítani arra, hogy miként legyenek felelős tulajdonosok.

A fórumról

Családi Vállalat Tulajdonosok Klubja

Optimisták a magyar vállalkozások, holott van miért aggódniuk

A minőségi munkaerő elvándorlását és a külföldi vállalatok versenyelőnyét tekintik a hazai kis- és középvállalkozások jelenleg a legnagyobb kihívásnak, ugyanakkor pozitívan értékelik az adóterhek, adózási szabályok átláthatóságát, és nem tartanak az árfolyamkockázati kitettségtől sem. Míg a családi vállalkozások kevésbé, a magas árbevételű vállalatok jobban érzik a külső tényezők befolyásoló hatását cégük működésére - derült ki egy friss kutatásból.

Forrás: Pénzcentrum 2018. augusztus 8. szerda

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Augusztus 11., Szombat

Egy milliárdos senkit csináltál belőlem

Nagyon szépen köszönöm! Eddig egy nagy hatalmú ember voltam minimális pénzzel, most egy milliárdos senkit csináltál belőlem - mondta kicsit keserűen a családi vállalat értékesítése után a tranzakcióban segédkező tanácsadónak az alapító. A több tízmilliárdos értékű családi céget a rendszerváltás után kemény és kitartó munkával felépítő, magának a gyerekek közt utódot nem találó cégvezető kifakadása jól mutatja a generációváltás dilemmáit.

Forrás: www.index.hu 2018.06.18.

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Július 18., Szerda

Lemaradhat Európa, ha nem veszik át a fiatalok a cégeket

A családi, kis- és közepes vállalkozások generációváltása volt az egyik fő témája a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége legutóbbi rendezvényének. A probléma égető, hiszen Európában háromból két cég elvész amiatt, mert nem tudja átadni a tulajdonos a következő generációnak a vállalkozást. Ezt tetézi, hogy viszonylag kevés fiatal szeretne vállalkozni, és ez visszavetheti Európa gazdasági teljesítményét. Minderről Kovács Patrik, a Fivosz elnöke és Illés István, az Apelso Trust igazgatósági tagja beszélt a hirado.hu-nak.

Forrás: www.hirado.hu 2018.07.06.

(Fotó: FIVOSZ)

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Július 13., Péntek

Létszámbővítésre készül a magyar cégek fele, de honnan lesz ember?

A kis- és középvállalkozások 15%-a küzd jelentős munkaerőhiánnyal, 37% kis mértékűvel, 48% számára ez nem probléma - mutatja egy friss kutatás, amelynek bemutatóján elhangzott: nagyobbnak érzékeljük a munkaerőhiányt, mint amekkora valójában. A vállalkozások csaknem fele tervez létszámbővítést, ennek forrása azonban bizonytalannak tűnik. A fintech jelenséget mindössze 45% ismeri, és még a magas árbevételű cégek körében is magas a vele szembeni bizalmatlanság.

Forrás: www.portfolio.hu 2018. július 11.

 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Július 13., Péntek

Oroszországban nyitott gyárat a magyar Sanatmetal

Felavatták az egri Sanatmetal új gyárát Oroszországban, Obninszkban július elején. A magyar tulajdonú középvállalkozás, a Sanatmetal Kft., valamint oroszországi forgalmazójának közös beruházásában megvalósult gyár létrehozásával az egri székhelyű cég technológiai transzfert hajt végre, orosz partnere pedig a piaci kapcsolatokat és az értékesítést szervezi. A 250 millió rubeles beruházással létrejött új gyár megvalósulását a Sanatmetal saját forrásából, illetve banki hitelekből finanszírozta. A megnyitó eseményen, a több mint 100 résztvevő mellett, többek között vendégként volt jelen Kaluga Megye Kormányzója, az Orosz Egészségügyi Miniszterhelyettes, Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának továbbá a Külgazdasági és Külügyminisztérium Helyettes Államtitkárai, valamint Farkas Bertalan Kutató Űrhajós is.  

 

 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Július 10., Kedd