Bécs, 2017. október 13. (letölthető pdf)


11:00 Felvezető előadás: „A családi vagyon kezelése 4 generáció viharain keresztül“
Samuel Maldonado Degwitz, az FBN Global Next Gen Bizottság volt elnöke

Egy családi vállalat és egy összetartó család, amely megbirkózott gazdasági válságokkal, átvészelt háborúkat és túlélt zsarnoki kormányokat Venezuelában. 2009-ben a kormány öt farmjukat, mintegy 100,000 hektár földjüket és 35,000 szarvasmarhájukat kobozta el. A család legtöbb tagja ekkor úgy döntött, elhagyja az országot, és másutt –például Németországban és az Egyesült Államokban – kezd új életet. A család elhatározta továbbá, hogy a fő cégük fennmaradó részét értékesíti. Hosszasan vitatkoztak, hogy mit tegyenek az eladást követően, végül a stratégia első lépéseként a vagyont alacsony kockázatú befektetésekben fialtatták. A 4. generáció úgy döntött, az élelmiszer- és italszektorra koncentrál. 2017 januárjában megvásároltak egy prémium minőségű gyümölcsleveket gyártó céget. A család tagjai megtanulták, hogyan építsenek fel egy új életet és egy új karriert tanulmányaikra, ismereteikre, képességeikre és tapasztalataikra alapozva. Családi idézet: „Értékrendünk változatlan, és a hagyatékunkat továbbra is óvnunk kell. Együtt erősek vagyunk.”

11:30 Előadás: A jövőhöz szükséges tartalék források: hogyan segíthet egy privátbank?
Nikolaus Görg, a Bank Gutmann Private Markets terület képviselője, Varga Szabolcs, a Bank partnere
 

A (családi) vállalatok sokféle kockázattal szembesülnek. Az üzleti életben az egyik legnagyobb kockázat a piaci diszrupció, amit talán új technológiák és üzleti modellek felforgató hatásaként lehet magyarra fordítani. A gond, hogy mire észrevesszük őket, általában már késő. A mai diszruptív környezetben a családi vállalatok komoly hátránya, hogy csekély tartalékkal rendelkeznek az alaptevékenység támogatásához vagy új piaci lehetőségek kihasználásához.

Hogyan segíthetnek a privátbankárok a szükséges tartalék kiépítésében és kezelésében?

 • A tartalékok kezelésének kulcsa, hogy olyan piaci kockázatokat találjunk, amelyek csak kismértékben korrelálnak saját kockázatainkkal.
 • A „méretvétel” segíthet a kockázatok meghatározásában és az azok kezelésére megfelelő stratégiák megtalálásában.
 • A cél a várt (és váratlan) kockázatok függvénye. A „kockázat” egy személyes koncepció.

12:00 Tematikus szekció: „Gondnoki„ szemlélet vs. tulajdonlás
Heinrich von Liechtenstein professzor (IESE Business School, Barcelona)
 

A vagyon tulajdonosai:

 • A vagyont „személyes használatra kapják”.
 • Nem érzik kötelességüknek, hogy a vagyont megőrizzék a jövő generációk számára.
 • A vagyont olyan rövid távú forrásnak tekintik, amelyet személyes érdekeiket szem előtt tartva költenek el vagy fektetnek be.

A vagyon gondnokai:

 • A vagyont „őrzik és továbbadják a jövő generációknak”.
 • Más a hozzáállásuk a családi örökség, a felelősség, a kockázat, a pénzköltési fegyelem és a következő generáció nevelésének kérdéséhez.
 • Maradandó pénzügyi és családi örökséget hoznak létre.

A 2. generáció tagjai ritkán érzik úgy, hogy ők rendelkeznek a pénz felett – a gondnoksággal kapcsolatos nézeteik jellemzően szüleik rendelkezésein alapulnak. A 3. generációtól kezdődően eltérő felfogások alakulnak ki – e nemzedékek szabadabban vallhatnak más nézeteket a vagyon elköltését vagy megőrzését illetően. Probléma akkor merül fel, amikor a vagyonfilozófiai különbségeket nem vitatják meg nyíltan. A vagyonfilozófiai eszmecserék elengedhetetlenek a családok számára, amikor elkezdenek a családi vagyonkezelés, a családi örökség és a családmenedzsment kérdéskörével foglalkozni.

Tematikus szekció – kérdések – a vendégek 3 csoportra oszlottak:

1. generáció, következő generáció (NxG) és 25 év alatt fiatalok.

Az első 2 csoport az alábbi kérdéseket vitatta meg közösen:
1) Ön tulajdonosa vagy inkább „gondnoka” a családi vagyonnak?

2) Ezekben a kiszámíthatatlan időkben nem bölcs dolog a családi források egy részét váratlan – akár pozitív,
akár negatív – eseményekre félretenni? Önök hogyan közelítik meg ezt a témát?

A legfiatalabbak a családi vagyon szélesebb körű értelmezésével ismerkedtek: az anyagi vagyon mellett ide tartozhat a hírnév, felelősségvállalás, siker, fizikai biztonság, egészség, fittség, tudás, bölcsesség, lelki gyarapodás, családi harmónia, egyéni boldogság, családi hálózat és ökoszisztéma, a családi márka (brand), stb. Arról is beszélgettek, hogy a családi vagyonok többsége miért nem él túl 3 generációt.


14:30 Pódiumbeszélgetés: A családi vagyon kezelése

Josef Umathum, családi vállalattulajdonos, Weingut Umathum (vezető osztrák borászat)
Karl Mayer-Rieckh, családi vállalattulajdonos, Humanic
Samuel Maldonado, FBN International

Főbb megállapítások:

 

 • A legjobb megoldás a „gondnoki szemlélet” és a tulajdonlás elegye.
 • Az NxG magukat gondnoknak, míg az alapítók magukat inkább tulajdonosnak tekintik.
 • A családi stratégiának része kell legyen a családi vagyonnal kapcsolatos témák.
 • Szükség van bizonyos mértékű diverzifikációra a családi vállalaton túl.
 • Változó helyzetekben (ország, politika, gazdaság) muszáj tovább látni a személyes előnyöknél, és a „gondnoki” szemlélet jó megközelítése ennek.
 • Kulcsfontosságú a hosszú távú ám rugalmas gondolkodás, és a vagyon megőrzése a következő generációk számára.
 • A gyermekek oktatása a vagyonkezeléssel és a családi vagyonnal kapcsolatban fontos és kezdődjön korán. Meg kell őket tanítani arra, hogy miként legyenek felelős tulajdonosok.

A fórumról

Családi Vállalat Tulajdonosok Klubja

A hazai piacon is vannak jó példák a cégutódlásra

A hazai GDP-nek nagyjából a felét családi cégek adják, és nagyjából a foglalkoztatottak felének biztosítanak munkahelyet – mondta Ékes Ákos, a K&H Bank Üzletfejlesztési főosztályának vezetője a Világgazdaság Magyar vállalatok, családi vállalatok című konferenciáján.

Forrás: www.vg.hu 2018.09.27. (Kotroczó Melitta)

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Október 01., Hétfő

Küzdenek az idősekkel, amíg meg nem öregednek

Függetlenül attól, hogy már megtörtént a cégutódlás, vagy még előtte állnak a tulajdonosok, nincsenek könnyű helyzetben – derült ki a Világgazdaság Magyar vállalatok, családi vállalatok című konferenciáján.

Forrás: www.vg.hu 2018.09.27. (Kotroczó Melitta)

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Október 01., Hétfő

Többet fektetnek a jövőbe a többgenerációs cégek

A magyar családi vállalkozások csak minimálisan különböznek a többi kis- és középvállalkozástól – mondta Radácsi László, a Budapesti Gazdasági Egyetem Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Központ igazgatója a Világgazdaság Magyar vállalatok, családi vállalatok című konferenciáján.

Forrás: www.vg.hu 2018.09.27. (Kotroczó Melitta)

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Október 01., Hétfő

Időben kell dönteni a családi vagyonról

A családi vagyon sorsa nagyon fontos kérdés, az arról szóló rendelkezést nem szabad elodázni – hangsúlyozta előadásában a Magyar Országos Közjegyzői Kamara képviseletében Böröcz Helga a Világgazdaság Magyar vállalatok, családi vállalatok című konferenciáján.

Forrás: www.vg.hu 2018.09.27. (Károly Gábor)

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Október 01., Hétfő

K&H Családi Vállalatok Kiválósági Díj

A K&H díjat hirdet a magyarországi családi tulajdonban lévő vállalkozások számára azzal a céllal, hogy támogassa és elismerje azok hozzájárulását a magyar gazdasághoz és elkötelezettségét a társadalom iránt. Három különböző kategóriában maximum 2-2 díjat ítél meg a zsűri, azaz összesen maximum 6 díj kerül kiosztásra.

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Szeptember 27., Csütörtök