Lehet családi a cég, de nem biztos, hogy a gyerek vagy az unoka a legmegfelelőbb személy a vezetésére. Az utód kijelölésének nehézségeiről is beszéltek az előadók a Piac & Profit Generációváltás a cégben című konferenciáján.

Forrás: www.piacesprofit.hu (Kriston László)

A kkv-k, melyek hazánkban a GDP 70-75 százalékát adják, személycentrikusak. „Ha egy multihoz megyünk tárgyalni, azt mondjuk, hogy megyünk a gazdasági igazgatójához. Ha kis céghez megyünk, azt mondjuk, hogy megyünk a Kis Pistához” – érzékeltette a különbséget Virág Rajmund, cégutódlás-specialista a Piac & Profit Generációváltás a cégben című konferenciáján.

Engedetlen gyerek

De pont a megfelelő személy hiánya okozhatja a legnagyobb bajt. „Nyugat-Európában három cégből kettő nem éli tovább az első generációváltást” – mondta Virág. Gyakran előfordul, hogy az utódról kiderül, hogy nem fűlik a foga a családi céges hagyományok továbbviteléhez.

Hogy a gyereknek van-e hajlandósága átvenni a céget, annak persze már korábban ki kell derülnie. Berendi Péter, a Roland Divatház mára leköszönt alapítója úgy érzi, egy családfőnek korán fel kell mérnie a helyzetet: „Ha a gyereknél affinitást érzek, megengedem, hogy bejárjon a céghez, a munkatársak megismerik, elfogadják. Én például megbíztam a fiam piackutatással. Kvázi tanácsadóként foglalkoztattam, önbizalmat adtam neki, mert azt érezte, hogy jé, apu elfogadta, amit gyerekként mondok.”

Családi alapítványba pakolt cég

Van rá mód, hogy családi alapítványt létesítsünk. Eddig ezt közcélra lehetett csak létrehozni, a Ptk. azonban 2014 óta már magáncélokra is lehetővé teszi, magyarázta dr. Magyar Csaba okleveles adószakértő.

Ha a cégalapító úgy érzi, hogy gyerekei közül egyik sem alkalmas a cégvezetésre, sőt még akár annak a veszélye is fennáll, hogy elkótyavetyéli a nehezen megszerzett vagyont, lehetséges a „bizalmi vagyonkezelés”, a családfő gondoskodhat a vagyon fokozatos átadásáról, hogy az „ne szakadjon rá tizennyolc évesen”, és a hirtelen jött szabadságot élvezve „nehogy felcsavarodjon a fára egy diszkózás utáni balesetben”.

De tény, hogy a bizalmi vagyonkezelés fogalma még nem honosodott meg a köztudatban. Pedig a vagyonátadás és -kiadás így illetékmentes, ahogy az osztalékkiadás is. További előny, hogy így nincs szükség hagyatéki eljárásra sem. Követelést, műtárgyat, üzletrészt is át lehet így adni. A hozam társasági osztalékként adózik. Ha már a NAV kezdeményezi a cég végrehajtását, de korábbi időpontban megkezdődött a bizalmi vagyonkezelés, a követelés nem végrehajtható.

Élet a cégvezetés után

A kkv-cégvezetők jó részének az egész élete a cégépítésről szólt. Nem volt jelen a gyerek nevelésénél, s most meg kell válnia attól, ami éltette. „Ha úgy érezné az előző generáció, hogy nem fontos, egészségük megromlana” – mondta Kelényi Kolos, a Szamos Marcipán társtulajdonosa, kereskedelmi és stratégiai igazgatója, aki már a család harmadik generációját képviseli a vezetésben.

Az új életszakaszba átsegítés hasznos eszköze lehet, ha az alapító valamiféle tanácsadó szerepben jelen lehet egy ideig. „De nem szabad az utód helyett tárgyalnia, ne vegyen részt az értekezleteken” – hangsúlyozta Berendi Péter. Amikor ő a vállalkozását hagyományozta át fiára, előfordult, hogy az értekezleteken az alkalmazottak, sőt a céges rendezvényeken a beszállítók továbbra is neki kommunikálták gondjaikat, észrevételeiket. „Ne legyen olyan helyzet, hogy nekem szól a kérdés, de a fiam válaszol” – tanácsolta Berendi.

„A régi főnök nem nyúlhat át az új vezető felett, kell lennie valakinek a cégben, aki rászólhat” – mondta Borbély László executive coach, az SPA Tudásbázis Kft. ügyvezetője. Salzmann Zoltán, a Salzmann & Partners Vezetési Tanácsadó szervezetfejlesztője szerint „hiba azt gondolni, hogy az utódlás csak az előd ügye.” Erre fel kell készíteni a munkatársakat és az alvállalkozókat is.

A nagymama ereje
Kelényi Kolos a Szamos Marcipántól a saját családjának élményeit osztotta meg: a céget szerb származású nagyszülei alapították, s a vállalkozás nagy ugrásokon ment keresztül. Eddig 5-600 kézzel készített marcipánt tudtak előállítani, most egy háromszázezres megrendelést készítenek elő. A cég nemrég az energiaszeletek piacára is betört, amivel 180 milliós árbevétel-növekményt értek el, mivel ebben a termékkategóriában „jó nagy az árrés”. A nagymama még 93-94 évesen is kiment a gyárba, és első dolga az volt, hogy végignézte a kukákat. Az egyikben kidobott termékmintákat talált. Kivezényelte a vezetőséget az udvarra, sorba állította őket. „Megkóstolni!” – szólt az ukáz. „Mi a baj vele?” „Margit néni, semmi baj.” „Akkor mit keres a kukában?” Mert ez volt az EU-s előírás a termékminták bizonyos idő utáni megsemmisítéséről. De ő erről hallani sem akart. Margit néni még utolsó hónapjaiban konzultált a cég sorsáról. Odavett az egyik gyáregység szolgálati lakásába egy régi vezetőt, s bár ereje már nem volt sok, de energikusan felült, amikor a fontos instrukció kinyilatkoztatására került sor: „De nem minden szobát kell befűteni!” A Szamost stratégiai bizottság vezeti, melyben a második generációs szülők is helyet kaptak, továbbá olyan ügyvezetők, akik harminc éve aktívak. Olyasfajta vezető kell a cég élére, aki a „tyúkperekben is dönt. Mert így az alkalmazottak megértik, hogy érdemes lejjebb megoldani a problémákat, nem kell felvinni őket”.

 

A fórumról

Friss hírek

Beszámoló a X. FBN-H Konferenciáról és Családi Hétvégéről

Különleges alkalom volt az idei és nem csak a jubileumi évforduló miatt... Ha csak néhány szóval kellene jellemezni az együttléteinket, akkor leginkább a szeretet, az őszinteség, a nyitottság és az öröm fejezné ki az egyesületi rendezvényeink hangulatát. Csodás dolog ez! Alapítónk, Kürti Tom szerint az FBNI-nek több, mint 30 Egyesület a tagja szerte a világban, de nincs még egy – a miénkhez hasonló – közösség, ami hosszabb időn keresztül is meg tudja őrizni az intimitását! Ahol 30-40 család 2-3 generációval napokig súrlódásmentesen és meghitt légkörben tud tartalmasan időt együtt tölteni, a legkülönfélébb programokon részt venni és együtt örülni! Ahol tabuk nélkül lehet beszélgetni egymás előtt bármiről, akár a szexről is… Az egyik tagunk szavaival élve: „Idén minden jó volt! A táj, a szálloda, a szoba, a kaja, a programok és a társaság is!” Hálásan köszönjük a pozitív visszajelzéseiteket, de Nektek – egy ilyen Csapatnak vagy inkább Nagycsaládnak - könnyű jó rendezvényt szervezni…

Íme a három nap képekben! 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Június 15., Péntek

A vállalkozósdi még mindig a férfiak játszótere

Hiába van mostanában sok szó a nemek közti egyenlőségről, mégis úgy tűnik, a „vállalkozósdi” még mindig férfi többségű buli. A Budapest LAB Családi Vállalkozás Kutatás 2017-es felmérése szerint a hazai, legalább három főt foglalkoztató és legalább 50 millió forintos éves árbevétellel rendelkező kkv-k ügyvezetői, tulajdonosai 82%-ban férfiak.

Forrás: https://piacesprofit.hu 2018.05.28.

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Május 31., Csütörtök

A Nagy Beszélgetés

Ismét megtöltötték a résztvevők az MTA Vörösmarty termét a Gutmann Családi Vagyon Szakmai Napon, mely 6. alkalommal került megrendezésre. Egyesületünkből 11 család képviseltette magát a rendezvényen. A központi téma ezúttal a "Nagy Beszélgetés volt". 

 
Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Május 29., Kedd