Különleges alkalom volt az idei és nem csak a jubileumi évforduló miatt... Ha csak néhány szóval kellene jellemezni az együttléteinket, akkor leginkább a szeretet, az őszinteség, a nyitottság és az öröm fejezné ki az egyesületi rendezvényeink hangulatát. Csodás dolog ez! Alapítónk, Kürti Tom szerint az FBNI-nek több, mint 30 Egyesület a tagja szerte a világban, de nincs még egy – a miénkhez hasonló – közösség, ami hosszabb időn keresztül is meg tudja őrizni az intimitását! Ahol 30-40 család 2-3 generációval napokig súrlódásmentesen és meghitt légkörben tud tartalmasan időt együtt tölteni, a legkülönfélébb programokon részt venni és együtt örülni! Ahol tabuk nélkül lehet beszélgetni egymás előtt bármiről, akár a szexről is… Az egyik tagunk szavaival élve: „Idén minden jó volt! A táj, a szálloda, a szoba, a kaja, a programok és a társaság is!” Hálásan köszönjük a pozitív visszajelzéseiteket, de Nektek – egy ilyen Csapatnak vagy inkább Nagycsaládnak - könnyű jó rendezvényt szervezni…

Íme a három nap képekben! 

Az idei konferencián létszámcsúcsot is döntöttünk: 37 egyesületi család vett részt a programonn gyerekekkel együtt összesen 150 fővel!

Sokan már csütörtök délután megérkeztek Mátraházára a Lifestyle Hotelbe, ahol az este - a délutáni wellness programot követően - finom vacsorával, kötetlen beszélgetéssel, nevetéssel és italozgatással telt.

A pénteki konferenciát Egyesületünk egyik alapítója, Kürti Tom vezette be történeteivel. Megtudhattuk tőle, hogyan karolta őt fel a kezdetek kezdetén Karl-Erivan Haub, az FBN-I egykori elnöke, akinek az egyik legnagyobb érdeme, hogy a seniorok nemzetközi egyesületét néhány év alatt a nextgenek egyesületévé alakította 5000 főre duzzasztva a nemzetközi nextgenek számát. Karl-Erivan másfél hónappal ezelőtt elment az Alpokba síelni és sokunk megdöbbenésére soha nem tért haza... Lelkesítő szavait azonban utódaira hagyta: "A tradíció azt jelenti, hogy továbbadjuk a tüzet és nem azt, hogy a hamvakat szemléljük." Ezzel a szép gondolattal vette kezdetét X. jubileumi konferenciánk.  (A tanulás tanulása előadás ide kattintva tölthető le.)

Az idei kerekasztal a család együtt tanulására épült, s ebben a beszélgetésben Kürti Tom partnerei az Egyed Családból (Fino-Food) Barna és felesége, Havaska, a Fülöp Családból (Agrosprint) Gábor és testvére, Csilla, a Szótér Családból (Soterline) pedig Ella és lánya, Orsi voltak. Tom családjában 4 tanulási stratégia volt megfigyelhető: kezdetben a túlélés (nagypapa), később a megtérülés (édesapja és testvére), majd az élvezet, végül pedig a hit (Tom) stratégiája, melynek segítségével szerinte bármi megvalósítható. Egy dolgot mindenképpen tudunk tanulni egymástól, mégpedig a családok közötti különbségeket. 

Fülöp Gábortól megtudtuk édesapja kedvenc mondását, miszerint átlag emberből Dunát lehet rekeszteni, ezért átlagon felül kell teljesíteni.

Fülöp Csilla bevallotta, hogy ha gyerekei lesznek, olyan nevelést szeretne adni nekik, amilyet ő kapott a szüleitől és sokszor a szülei gondjaira fogja majd bízni őket, hogy embert faragjanak belőlük. Bátyjára mindig falkavezérként tekintett, aki védi a kishugát, ezért ad is a szavára, Gábor pedig elismerte, hogy ezutóbbi kölcsönös.

Egyed Barna szerint a házasságban a legfontosabb a következetesség és hogy felelősséget vállaljunk a gondolatainkért, szavainkért és cselekedeteinkért.

Havaska az Egyed Családba való beházasuláskor még biztonsági játékos volt, hiszen olyan családól érkezett, akik sosem vállaltak kockázatot, új családjában azonban megtanulta azt, hogy soha semmit ne fogadjon el azonnal, mindent kérdőjelezzen meg. Erre az önálló gondolkodásra és nyitottságra neveli a gyermekeit is és Barnával együtt arra törekszenek, hogy teret hagyjanak egymásnak: támogassák egymást abban, amiben jók, ugyanakkor visszajelzést adjanak egymásnak abban, amiben még fejlődniük kell.   

Szótér Orsitól megtudtuk, hogy gyerekkorában a legnagyobb cinkostársa a nagypapája volt, amikor pedig gyerekként édesanyjának panaszkodott, hogy nem tud takarékoskodni, Ella csak ennyit válaszot: "Nem baj, Lányom, akkor tanulj meg annyi pénzt keresni, hogy ne kelljen takarékoskodni!"

Az ebéd utáni előadás a Mesterséges Intelligenciáról szólt  Szertics Gergely és Szabados Levente (AI szakértők) prezentálásában. (előadás itt)

Nem mindannyian voltunk tisztában a fogalommal, vajon mit is jelent pontosan a mesterséges intelligencia. Hát ami képes a tanulásra! A mi idegeink mintájára működő mesterséges intelligencia "megalkotása" Geoffrey Hinton nevéhez fűződik. Kulcskérdés a számára inputként beadott adatok mennyisége, amiből tanulhat és az, hogy megmondjuk, mit is szeretnénk tőle. Tulajdonképpen a mesterséges intelligencia olyan, mint a Rainman: bizonyos dolgokban nagyon jó, másban viszont nagyon béna. Csak rajtunk múlik, hogy milyen adatokkal látjuk el és hol helyezzük el a folyamatokban. A szervezetnek arra a szintjére érdemes elhelyezni, ahol megengedhető a hibázás. Az adatok volumene az Interneten kétévente duplázódik, amiben óriási lehetőségek rejlenek. Az utóbbi 3 évben gyorsabb volt a fejlődés, mint az elmúlt 40 évben. Ma már kimondhatjuk, hogy a látás- hallás- és egyéb észlelések területén a gép már legalább annyit vagy többet tud, mint az ember... Ezt a linket (Okos Otthon videó) pedig egyik tagunk (Kiss László) küldte, érdemes megnézni: http://www.szinvanet.hu/phocadownload/OkosOtthon.mp4

Az ebédszünetben megint volt filmforgatás, ezúton is köszönjük részvételeteket és válaszaitokat!

Délután szekciókra bomlottunk. 

A családi, vezetői és tulajdonosi tapasztalatcserét két kiváló coach, Makai András és Hollósi Domonkos moderálták. Itt a tudatos és szándékos változásról volt szó, illetve az alkalmazkodás fontosságáról. A családi válalkozások életében a legfontosabb változás mindig a következő generáció beemelése, s az esetek többségében ezt követően - bár kezdetben sosem így gondoljuk - az eredmény és a teljesítmény nő. Szó esett arról, kell-e a generációváltásnál külső segítség, hogyan fogadja el az idősebb generáció a fiatalokat, hogyan kell felismerni a változás szükségességét, hogyan kell bizalmat adni és elfogadni az új helyzetet, hogyan lehet fejleszteni az együttműködésre való hajlamot és hogyan lehet javítani a családtagok egymással való kapcsolatán. 
 
A Boross Dávid és Dr. Seenger Pál vezette szakpolitikai szekció fő témája az volt, hogyan és milyen eszközökkel tudná támogatni a kormányzás a magyar családi vállalkozásokat a generációváltásban, továbbá szó volt Egyesületünk közvetítő szerepéről is ebben a folyamatban. A végén egyfajta konszenzus is létrejött a családi vállalkozás definíciójára vonatkozóan, illetve a résztvevők a Szakpolitikai Fórum újraélesztését tűzték ki célul.
 

Szvetelszky Zsuzsa szociálpszihológus a női szekción a szerepváltozásokról mesélt a családban, a cégben és a világban. Beszélt korunk legnépszerűbb jelenségeiről: a mama hotelről, a bumeráng gyerekekről, a kapunyitási pánikról, a Pán Péterekről, a runaway evolúcióról és az önházasságról. Elmondta többek között azt is, hogy a mai - védelmező közegből érkező - gyerekek ugyanazt a babusgatást várják el a munkahelyen is, mint otthon, a munkamániások egyetlen örömforrása pedig a munka. 

Kiemelte a nők érdemeit, akik a történelem folyamán mindig is alkalmazkodóbbak, szorgalmasabbak és kommunikatívabbak voltak. A női komunikációt a sok feltételes mondat jellemzi és jelenlétük a cégen belül is egyre fontosabb, hiszen új aspektusokat képviselnek és részvételükkel nő az empátia a vállalkozáson belül.

 

A péntek este hangulatos gála vacsorával zárult, de a DJ helyett mindenki inkább a meghitt beszélgetéseket preferálta. 

A szombati napot a családoknak és a mozgásnak szenteltük. Délelőtt túravezetőkkel barangoltunk a Mátrában, délután pedig a vállalkozó szelleműek az Oxygen Adrenalin Parkban múlatták az időt. Az est fénypontja Szőke Matyi bácsi, de főként az ő finom borai voltak! A hotel udvarán - hatalmas családi sztorik és nevetések közepette - padokon fogyasztottuk el a gulyáslevest és a réteseket, míg a gyerekek a szomszédos játszótéren hancúroztak. Végül igazi buli hangulat kerekedett a bár zongoristának és a táncos lábú tagoknak köszönhetően. Az időjárás is nekünk kedvezett, hajnalig tartott a borozgatós beszélgetés a szálloda teraszán...

Bizony nem lesz könnyű dolgunk jövőre, ha mindezt überelni szeretnénk...

Mindenesetre talán mondhatjuk, hogy Jövőre Veletek Ugyanitt! És persze azokat a tagjainkat is nagy szeretettel várjuk, akik idén kimaradtak mindebből.      

 

A X. FBN-H Konferencia és Családi Hétvége részletes programja (pdf)

 

A fórumról

Családi Vállalat Tulajdonosok Klubja

Újabb Hét magyar vállalat az ELITE Programban

Újabb hét hazai cég kezdte meg a Londoni Tőzsdecsoport és a Budapesti Értéktőzsde együttműködésében megvalósuló, a középvállalkozások szintlépését elősegítő, nemzetközi vállalkozásfejlesztési képzést, az ELITE Programot. Az újonnan csatlakozó cégekkel együtt a régióban kiemelkedő módon 24 magyar vállalat vesz részt a globálisan több mint 1100 résztvevő céget jegyző program képzéssorozatában.

Forrás: Budapesti Értéktőzsde

 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. Május 13., Hétfő

NextGen vagyok, mi lesz velem? – a generációváltás Németh Márton szemszögéből

A Sipospack egy rendszerváltáskor alakult magyar vállalkozás, vagyis idén 30 éves, de a cégforma (Kft) csak 1996-ban alakult ki. Márton nem egyenesági leszármazott, így nem is örökös. Ő Sipos Gyula veje, vagyis felesége révén került a céghez, mely csomagolóanyag (fólia) feldolgozással és kereskedelemmel foglalkozik. Jelenleg az anyacég egyik leányvállalatának (I Print 4 You) ügyvezetője, mely egy kényszerhelyzet hatására alakult meg 2015-ben - tudtuk meg április 24-én a K&H 16. Családi Vállalatok Klubján. 

 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. Május 08., Szerda

A családban marad?

Sok ezer magyar családi vállalkozás vezetője keresi most az utódját, de mit kell tudnia az új főnöknek? Fel lehet készülni egyáltalán a cégvezetésre? Erről kérdeztük szakértőinket, Bagdi Lajos adószakértőt és Vámosi Róbert ügyvédet.

Forrás: https://piacesprofit.hu 2019. április 16.

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. Május 08., Szerda