Függetlenül attól, hogy már megtörtént a cégutódlás, vagy még előtte állnak a tulajdonosok, nincsenek könnyű helyzetben – derült ki a Világgazdaság Magyar vállalatok, családi vállalatok című konferenciáján.

Forrás: www.vg.hu 2018.09.27. (Kotroczó Melitta)

A Világgazdaság Magyar vállalatok, családi vállalatok című konferenciájának panelbeszélgetésén arra keresték a választ a résztvevők, hogy milyen módszerekkel lehet jól átvenni, illetve jól átadni a családi vállalkozást. Mint kiderült, ahány cég és család, annyi módon képzelik el a folyamatot.

Losó Adrienn, a Mirelite Mirsa ügyvezetője elmondta, náluk hat éve tart a generációváltás. Édesapja a nyugdíjkorhatár elérésekor teljesen átadta a vezetést két gyermekének, majd néhány hónappal később, amikor látta, hogy nem minden a legjobb úton halad, újra becsatlakozott a mindennapi folyamatokba, amiért gyermekei hálásak voltak. Továbbra is szükségét látják annak a szaktudásnak, amely apjuk birtokában van.

Berta László, a Zalaco tulajdonosa a másik oldalról éli meg a generációváltást. Távlati céljai között szerepel, hogy tőzsdére vigye a céget, egyik lányát már 10 éve bevonta a vállalat irányításába, a másikat még ezután szeretné integrálni. Elmondása szerint úgy tud elszakadni a cégtől, hogy néhány hetes megszakításokkal két hónapos utakra megy, amikor muszáj nélküle megoldani az mindennapi helyzeteket.

Arató Balázs jogász szerint vannak szomorú példák cégutódlás terén, európai statisztikák szerint a családi vállalkozások harmada a generációváltás áldozatául esik. Ugyanakkor szerencsére jó példákból is akad bőven, véleménye szerint a tényleges átadásnak úgy kell indulnia, hogy egy asztalhoz leülnek, átbeszélik, hogy kinek mi az elképzelése, hogyan látja a cég jövőjét, ezt közös nevezőre hozzák, és utána következnek csak a jogi megoldások.

Heidrich Balázs, a Budapesti Gazdasági Egyetem professzora szerint az látszik, hogy a második generációs cégvezetők tudatosabbak sok területen, és jobban meghúzzák a munka határát. Nem akarnak már napi 10-12 órát dolgozni, viszont nagyon hatékony a munkával töltött idejük.

Kürti Tamás, a Kürti Akadémia vezetője 12 évig dolgozott pár méterre édesapja irodájától, aminek köszönhetően megtanult vállalkozni, együttműködni és önállóan is döntést hozni. Elmondása szerint a családban úgy oldják meg a különböző érdeklődés- és motivációbeli ellentéteket, hogy újabb cégeket és szerepeket hoznak létre, amelyben mindenki megtalálja a helyét. Véleménye szerint sokat kell beszélgetni egymással és hasonszőrű vállalkozókkal, nem szabad félni bevonni a beszélgetésekbe idegen szakértőket, akikben megbíznak. Azt azonban fontosnak látja, hogy a cégutódlásról jóval azelőtt kell elkezdeni beszélgetni, mielőtt ténylegesen aktuálissá válna a kérdés, mert akkor még mindenki higgadtan végig tudja gondolni és beszélni a következő folyamatokat. Ugyanakkor úgy látja, családi vállalkozásoknál elkerülhetetlenek véleménybeli ellentétek, ahogy ő fogalmazott: küzdünk az idősekkel, amíg mi magunk is meg nem öregszünk.

A fórumról

Friss hírek

A Polaris Kupa első nyertese az FBN-H!

A Párizs melletti Fontainableau-ben tartotta az FBN-I múlt héten az ügyvezető titkárok szokásos éves találkozóját. 30 ország egyesületéből közel 50-en vettek részt az eseményen, s mindenki nagy meglepetésére az FBN-H elhozta az elsőként átadott Polaris Kupát!

   
Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. Január 30., Szerda

Családi történetek: „Az izsáki homoktól a nemzetközi cégbirodalomig”

Tommal már tervezzük egy ideje, hogy útnak indulunk és végig látogatjuk egyesületi tagcsaládjainkat. Családlátogatásaink elsődleges célja, hogy jobban megismerjünk Titeket és lássuk, miben tudná Egyesületünk még jobban támogatni Családotokat. Másodlagos célunk pedig, hogy a többi taggal is jobban megismertessünk Benneteket tanulságos történeteitek megosztásával.

Első célállomásunk Jakabszállás volt, ahol nagy örömünkre hat családtag fogadott bennünket a H. Szabó Családból. Bár mindenki nagyon fáradt volt az esti órákban, mégis a humor és a nevetés végig kísérte egész beszélgetésünket.

 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. Január 11., Péntek

Beszámoló a 14. K&H Klubról (2018. november 28.)

Ékes Ákos (az Üzletfejlesztés vezetője) a november 28.-ai K&H Családi Vállalatok Klubján bevezetőjében beszélt a múlt héten átadott K&H Díjról és a nyertes pályázókról. Kiemelte, hogy idén a legtöbb pályázat a társadalmi felelősségvállalás kategóriában érkezett és a díjat jövőre is meghirdetik majd. A részletekért kattints ide

Örömmel vezette be a nap izgalmas és sokakat érintő témáját, melynek előzménye 4 évvel ezelőttre nyúlik vissza. A K&H klubok indítását megelőzően ugyanis Ákos ellátogatott 10 családi céghez, akiket többek között a cégeladásról is faggatott és 10-ből 10-en azt válaszolták, szívesen eladnák a cégüket, ha a vevő számukra megfelelő árat kínálna.

Egyesületünket 9 család képviselte az eseményen. Képek itt.

 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. December 17., Hétfő