A hazai GDP-nek nagyjából a felét családi cégek adják, és nagyjából a foglalkoztatottak felének biztosítanak munkahelyet – mondta Ékes Ákos, a K&H Bank Üzletfejlesztési főosztályának vezetője a Világgazdaság Magyar vállalatok, családi vállalatok című konferenciáján.

Forrás: www.vg.hu 2018.09.27. (Kotroczó Melitta)

Magyarországon a rendszerváltást követő években kezdődött a szabad piacgazdaság, akkor lehetett családi vállalkozást alapítani, vagy újra alapítani. Az akkor megalakult cégek zöménél most érik a generációváltás.

Ékes Ákos, a K&H Bank Üzletfejlesztési főosztályának vezetője a Világgazdaság Magyar vállalatok, családi vállalatok című konferenciáján elmondta, a vállalkozások öt százalékánál az elmúlt 5 évben ez megtörtént. A családi tulajdonban lévő cégek 13 százalékánál mostanában esedékes, ötven százalékuknak a következő 5 évben kell lebonyolítaniuk a váltást, 32 százalékukat pedig nem érinti még a generációváltás. A vállalkozások 47 százalékának nincs semmilyen utódlási terve, és 96 százalékuknál nem készül írásos terv. A cégek tulajdonosainak a 48,5 százaléka szeretné, ha családon belül maradna a vállalkozás tulajdonjoga és vezetése is, 15,8 százalékuk szeretné, ha a tulajdonjog a családban maradna, de a vezetői feladatokat külső félre, felépített menedzsmentre bízná. A tulajdonosoknak csak a 8,9 százaléka gondolkodik külső félnek történő eladásban.

Nehezíti a generációváltást, hogy nincs múltja Magyarországon, eddigi tapasztalatokra és külföldi módszerekre tudnak csak támaszkodni a tulajdonosok. Ékes Ákos elmondása szerint a K&H külön hangsúlyt fordít arra, hogy a családi vállalkozásoknak segíteni tudjon a generációváltásban, négy évvel ezelőtt programokat dolgoztak ki erre, olyan szakemberekkel kerültek kapcsolatba, akik nagy szakértelemmel tudnak segíteni az érintetteknek.

Van egy erős jogi része a folyamatnak, de az is fontos, hogy a család úgy tudjon együttműködni, hogy a generációváltás gördülékenyen haladjon. Hozzátette, a generációváltásban már van néhány jó gyakorlat a hazai piacon is, ezért fontosnak gondolja, hogy a családi vállalkozások tulajdonosainak legyen lehetőségük beszélgetni egymással, cserélhessenek tapasztalatot. Ezért szerveznek évente négy alkalommal egy klub alkalmat, ahol olyan tulajdonosok és vezetők találkozhatnak, akik cégének éves árbevétele meghaladja az egymilliárd forintot.Létrehoztak továbbá egy családi vállalkozások kiválósági díjat is, hogy a jó gyakorlatokra felhívják mások figyelmét is.

A fórumról

Friss hírek

Beszámoló a X. FBN-H Konferenciáról és Családi Hétvégéről

Különleges alkalom volt az idei és nem csak a jubileumi évforduló miatt... Ha csak néhány szóval kellene jellemezni az együttléteinket, akkor leginkább a szeretet, az őszinteség, a nyitottság és az öröm fejezné ki az egyesületi rendezvényeink hangulatát. Csodás dolog ez! Alapítónk, Kürti Tom szerint az FBNI-nek több, mint 30 Egyesület a tagja szerte a világban, de nincs még egy – a miénkhez hasonló – közösség, ami hosszabb időn keresztül is meg tudja őrizni az intimitását! Ahol 30-40 család 2-3 generációval napokig súrlódásmentesen és meghitt légkörben tud tartalmasan időt együtt tölteni, a legkülönfélébb programokon részt venni és együtt örülni! Ahol tabuk nélkül lehet beszélgetni egymás előtt bármiről, akár a szexről is… Az egyik tagunk szavaival élve: „Idén minden jó volt! A táj, a szálloda, a szoba, a kaja, a programok és a társaság is!” Hálásan köszönjük a pozitív visszajelzéseiteket, de Nektek – egy ilyen Csapatnak vagy inkább Nagycsaládnak - könnyű jó rendezvényt szervezni…

Íme a három nap képekben! 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Június 15., Péntek

A vállalkozósdi még mindig a férfiak játszótere

Hiába van mostanában sok szó a nemek közti egyenlőségről, mégis úgy tűnik, a „vállalkozósdi” még mindig férfi többségű buli. A Budapest LAB Családi Vállalkozás Kutatás 2017-es felmérése szerint a hazai, legalább három főt foglalkoztató és legalább 50 millió forintos éves árbevétellel rendelkező kkv-k ügyvezetői, tulajdonosai 82%-ban férfiak.

Forrás: https://piacesprofit.hu 2018.05.28.

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Május 31., Csütörtök

A Nagy Beszélgetés

Ismét megtöltötték a résztvevők az MTA Vörösmarty termét a Gutmann Családi Vagyon Szakmai Napon, mely 6. alkalommal került megrendezésre. Egyesületünkből 11 család képviseltette magát a rendezvényen. A központi téma ezúttal a "Nagy Beszélgetés volt". 

 
Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Május 29., Kedd