A hazai GDP-nek nagyjából a felét családi cégek adják, és nagyjából a foglalkoztatottak felének biztosítanak munkahelyet – mondta Ékes Ákos, a K&H Bank Üzletfejlesztési főosztályának vezetője a Világgazdaság Magyar vállalatok, családi vállalatok című konferenciáján.

Forrás: www.vg.hu 2018.09.27. (Kotroczó Melitta)

Magyarországon a rendszerváltást követő években kezdődött a szabad piacgazdaság, akkor lehetett családi vállalkozást alapítani, vagy újra alapítani. Az akkor megalakult cégek zöménél most érik a generációváltás.

Ékes Ákos, a K&H Bank Üzletfejlesztési főosztályának vezetője a Világgazdaság Magyar vállalatok, családi vállalatok című konferenciáján elmondta, a vállalkozások öt százalékánál az elmúlt 5 évben ez megtörtént. A családi tulajdonban lévő cégek 13 százalékánál mostanában esedékes, ötven százalékuknak a következő 5 évben kell lebonyolítaniuk a váltást, 32 százalékukat pedig nem érinti még a generációváltás. A vállalkozások 47 százalékának nincs semmilyen utódlási terve, és 96 százalékuknál nem készül írásos terv. A cégek tulajdonosainak a 48,5 százaléka szeretné, ha családon belül maradna a vállalkozás tulajdonjoga és vezetése is, 15,8 százalékuk szeretné, ha a tulajdonjog a családban maradna, de a vezetői feladatokat külső félre, felépített menedzsmentre bízná. A tulajdonosoknak csak a 8,9 százaléka gondolkodik külső félnek történő eladásban.

Nehezíti a generációváltást, hogy nincs múltja Magyarországon, eddigi tapasztalatokra és külföldi módszerekre tudnak csak támaszkodni a tulajdonosok. Ékes Ákos elmondása szerint a K&H külön hangsúlyt fordít arra, hogy a családi vállalkozásoknak segíteni tudjon a generációváltásban, négy évvel ezelőtt programokat dolgoztak ki erre, olyan szakemberekkel kerültek kapcsolatba, akik nagy szakértelemmel tudnak segíteni az érintetteknek.

Van egy erős jogi része a folyamatnak, de az is fontos, hogy a család úgy tudjon együttműködni, hogy a generációváltás gördülékenyen haladjon. Hozzátette, a generációváltásban már van néhány jó gyakorlat a hazai piacon is, ezért fontosnak gondolja, hogy a családi vállalkozások tulajdonosainak legyen lehetőségük beszélgetni egymással, cserélhessenek tapasztalatot. Ezért szerveznek évente négy alkalommal egy klub alkalmat, ahol olyan tulajdonosok és vezetők találkozhatnak, akik cégének éves árbevétele meghaladja az egymilliárd forintot.Létrehoztak továbbá egy családi vállalkozások kiválósági díjat is, hogy a jó gyakorlatokra felhívják mások figyelmét is.

A fórumról

Friss hírek

Beszámoló az áprilisi KH Klubról

Az áprilisi KH Klubot – mely a jövőálló családokról és a generáciváltásra történő biztonságos felkészülésről szólt - Ékes Ákos Boross Dávid hasonlatával nyitotta, miszerint: „a generációváltás egy váltófutás, melynek során az átvevő fél is felgyorsul az átadó tempójára, egy darabig együtt futnak és csak utána engedik el egymást”.

Egyesületünket 9 család képviselte az eseményen. Az ott készült képekhez kattints ide!

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. Május 03., Péntek

Beszámoló az áprilisi FBNH klubról

20 családból 40 egyesületi tagunk vett részt az áprilisi klubon a Marriott Hotel Buda termében. A képekhez klikkelj ide! "Családi történetek" sorozatunk keretében ezen az estén Lányi Szabolccsal beszélgettünk, aki elmesélte nekünk az édesapja által alapított cégük, az UTIBER történetét és azt, hogy milyen "megoldhatatlan" kihívásokkal szembesültek a családfő (és tulajdonos cégvezető) elvesztésekor. A klub második felében pedig a Schiller Család mutatkozott be. Nem mindennapi módon az unoka (Márk) faggatta a nagyszülőket élőben, édesapját pedig videófelvételeken. 

A képekhez klikkelj ide.

Deák Brigi beszámolója az FBN-I NxG Retreat-ről itt található.

A Schiller Család bemutatkozását ide kattintva tudod megtekinteni.

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. Április 30., Kedd

Az Alpha-Vet logisztikai központjában jártunk

Április 10-én – Dr. Móré Attila jóvoltából – gyárlátogatáson vehettünk részt az Alpha-Vet Hoffher Albert utcai logisztikai központjában. 10 egyesületi család (18 fővel) tisztelt meg bennünket jelenlétével. Szeretném megosztani Attila néhány gondolatát azokkal is, akik a nagy forgalom miatt végül nem értek oda.

A rendezvényen készült képekhez klikkelj ide!

Attila előadását ide kattintva tudod letölteni!

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. Április 30., Kedd