Hogyan lehet egy jó ötlettel meghódítani a világot? Hogyan lehet megújulni, s egy befutott tradicionális családi vállalkozást átadni a fiatal generációnak? A hirado.hu-nak ezekre a kérdésekre válaszoltak sikeres üzletemberek, akik a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége által rendezett fiatal vállalkozók hetén tartottak előadást.

Forrás: www.hirado.hu 2018. november 16.

A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (Fivosz) 2018. november 12–18. között a világ 170 országához hasonlóan, Magyarországon már tizenegyedik alkalommal rendezi meg a fiatal vállalkozók hetét. A program mottója a Vállalkozz az életre, az előadók pedig arról beszéltek hogyan válhat egy vállalkozó sikeressé, és hogyan kezelheti, illetve vonhatja le a tanulságokat a sikerből.

Türelem, bizalom, tanulás

Pintér Katalin, a Gerbeaud tulajdonosa a hirado.hu-nak elmondta, fontosnak tarja, hogy beszéljen a generációváltásról, mert a saját bőrén tapasztalta, hogy ez egy tanulási folyamat. Nem létezik olyan matematikai képlet, amelynek segítségével megoldhatók a különféle vállalkozói feladatok. Ugyanakkor minden cég más, eltérő a felépítése, vagy az iparág, amelyben tevékenykedik. Ezért mindenkinek saját magának kell azt a céget átadó módszert kidolgoznia, amelynek segítségével beléphet egy már működő, vagy akár tradicionális vállalkozás irányításába a fiatal generáció.

Mint mondta, nincs tökéletes recept. Figyelni kell egymásra, tisztelni kell egymást, folyamatosan tanulni kell. Az alap a szakmai tudás és az alázat – mondta. Egy céget átvenni, majd vezetni, nagyon sok munka. A túléléshez pedig türelem kell. Az, hogy egy fiatal türelmetlen, alapvetően jó, hiszen meg akarja oldani a feladatot. Az idősebb embernek, főleg, ha ő maga építette fel a céget – ebből kilépni, és úgy átadni a vállalkozást, hogy ne legyen kézi irányítás – nem egyszerű feladat. Ez az ellentét gyakorta megmutatkozik a családi vállalkozásoknál – fogalmazott Pintér Katalin. Azt tanácsolta, a fiatal legyen türelmes, az idősebb pedig bízzon a fiatalban, és tanítsa türelmesen. Ha ez megy, akkor vannak megoldások. Ha nem megy, a cég is sérül. „Ugyanakkor mindezt én nem problémának, hanem feladatnak nevezem” – mondta.

Őszintének és becsületesnek kell lenni az üzleti életben

Parókától a farmereken át egészen Hollywoodig címmel tartott előadást a rendezvénysorozaton Andy Vajna üzletember, a magyar filmipar fellendítésével megbízott kormánybiztos, aki Los Angelest is meghódította. A hirado.hu-nak elmondta, ha megvan az ötlet, amit meg szeretne valósítani egy fiatal vállalkozó, azt tanácsolja, bízzon magában, higgyen a sikerben, és tartson ki, s ne adja fel az első akadálynál. Még a vállalkozás megindításakor állítson fel egy tervet, szabályokat, amiket be is tart.

Hangsúlyozta, mindenekelőtt legyenek őszinték magukhoz a fiatal vállalkozók, és soha ne csapjanak be másokat. Szerinte talpraesettnek kell lenni, és a legfőbb motiváció az legyen, hogy: „Legyél te a világon a legjobb!” Ha ezeket betartják, nincs is más hátra, mint a kőkemény munka. Rengeteget kell dolgozni, de azt úgy, hogy a vállalkozó élvezze minden percét, s közben ne a pénzért hajtson, mert az majd az elért eredmények jutalma lesz – fogalmazott.

Humánum, optimizmus, felkészültség

Palásti József, a Fornetti egykori alapítója lapunknak úgy fogalmazott: „A mai napig pékmesternek és nem a mai értelemben vett üzletembernek tartom magam. A Fivosz 11 éve tart rendezvényeket, ezalatt öt-hat alkalommal vettem részt a Fivosz-héten, hogy tapasztalataimmal segítsem a fiatal vállalkozókat. Én most kezdő, újrakezdő kisvállalkozóként vagyok jelen.”

Elmondta, ha sikeres vállalkozó akar lenni valaki, akkor humanistának kell lennie, szeretnie kell az embereket, a munkatársakat, az üzleti partnereket, hiszen ők is hozzájárulnak a sikeressé váláshoz. Optimista életszemlélettel, felkészülten, kész tervekkel kell rendelkezni. S aki nem bízik a világ fejlődésében, az maga sem jut előre.

Véleménye szerint napjainkban nem is olyan nehéz vállalkozni, mint a rendszerváltáskor, amikor még pénz nélkül játszották a piacgazdaságot, most viszont a pénz elérhető. Úgy vélte, ha a humanizmus, optimizmus, üzleti terv, szakmai felkészültség és alázat adott, akkor ma pénzt szerezni nem nehéz. Titkok, csodák nincsenek – szögezte le Palásti József, és hozzátette: céltudatosan kell dolgozni azzal a kreativitással, amellyel a magyar emberek rendelkeznek.

A fórumról

Friss hírek

Beszámoló az áprilisi KH Klubról

Az áprilisi KH Klubot – mely a jövőálló családokról és a generáciváltásra történő biztonságos felkészülésről szólt - Ékes Ákos Boross Dávid hasonlatával nyitotta, miszerint: „a generációváltás egy váltófutás, melynek során az átvevő fél is felgyorsul az átadó tempójára, egy darabig együtt futnak és csak utána engedik el egymást”.

Egyesületünket 9 család képviselte az eseményen. Az ott készült képekhez kattints ide!

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. Május 03., Péntek

Beszámoló az áprilisi FBNH klubról

20 családból 40 egyesületi tagunk vett részt az áprilisi klubon a Marriott Hotel Buda termében. A képekhez klikkelj ide! "Családi történetek" sorozatunk keretében ezen az estén Lányi Szabolccsal beszélgettünk, aki elmesélte nekünk az édesapja által alapított cégük, az UTIBER történetét és azt, hogy milyen "megoldhatatlan" kihívásokkal szembesültek a családfő (és tulajdonos cégvezető) elvesztésekor. A klub második felében pedig a Schiller Család mutatkozott be. Nem mindennapi módon az unoka (Márk) faggatta a nagyszülőket élőben, édesapját pedig videófelvételeken. 

A képekhez klikkelj ide.

Deák Brigi beszámolója az FBN-I NxG Retreat-ről itt található.

A Schiller Család bemutatkozását ide kattintva tudod megtekinteni.

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. Április 30., Kedd

Az Alpha-Vet logisztikai központjában jártunk

Április 10-én – Dr. Móré Attila jóvoltából – gyárlátogatáson vehettünk részt az Alpha-Vet Hoffher Albert utcai logisztikai központjában. 10 egyesületi család (18 fővel) tisztelt meg bennünket jelenlétével. Szeretném megosztani Attila néhány gondolatát azokkal is, akik a nagy forgalom miatt végül nem értek oda.

A rendezvényen készült képekhez klikkelj ide!

Attila előadását ide kattintva tudod letölteni!

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. Április 30., Kedd