Családi dinamikák, irracionális indulatok mérgezhetik a családi cégek működését. És beleszólhatnak a cégutódlásba is. A le nem rendezett családi feszültségek nem fogják könnyíteni a generációváltást a vállalkozás élén. Az önreflexió, önismeret és tudatosság elengedhetetlen a helyzet megoldásához, hangzott el a Piac & Profit Generációváltás – Finisben című konferenciáján.

Forrás: piacesprofit.hu 2019. 03.02. 

„Van a személyes, a családi és a kollektív tudattalan. Ebbe belehelyezünk olyan dolgokat, amiket csináltam, de mások nem fogadták el. Dolgaim, amik megbélyegződtek. Ezek a tudattalan tartalmak határozzák meg, hogy egy ember érett felnőtt-e vagy gyerek. Felnőtt is lehet gyermeki, felnőtt vagy szülő állapotban” – magyarázta dr. Ludvigh Károly, a Stratego ügyvezető igazgatója, a Professzionális Coaching Egyesület elnöke.

„A családi energiákat kutatom a cégekben. A legnagyobb erő a családi gyökerekben van. Vallom, hogy gyökerek nélkül nem lehet szárnyalni. A tudatos lét a gyökerektől függ. Nem mindegy, hogy milyen emocionális részeket hozol magaddal otthonról. Csakhogy a vállalkozás értelmi rendszer” – hangsúlyozta Carla Galli life és business coach, a Carla Galli Akadémia vezetője.

Az értelmi és az érzelmi szintet tehát összhangba kell hozni. „Ha az egyik szülő gyengébb, a gyerek őt kezdi erősíteni. Itt kezdődik a bukás” céges szinten, mondta Galli. Ludvigh Károly látott olyan esetet, ahol a cégátadó apa és fia között rivalizálás folyt, „mert a nagyapa az unokát szerette, a leendő cégvezetőt. Az apa keresztbe tett neki. Amit leegyeztettek, abban is. Mindenütt hangsúlyozta, hogy »a fiam szenzációs, de még tanulnia kell«. A vasárnapi ebéd feszültségei is ilyesmikből erednek.”

Az árnyékalak, a tudatalattiban rejtett persona „mindig rejtett tranzakciót indít. Ez mindig erősebb, mint a hivatalos ügyek” – mondta Ludvigh.

Az sem elképzelhetetlen, hogy némely családfő azért volt munkamániás és szenvedélyes építője a cégének, mert éveken át az irodába menekült a családi élet elől. „Lehet, hogy a házastárssal való intimitás kerülése indította arra, hogy állandóan a munkahelyén legyen. A gyerek meg folyton azt látta, hogy apa sosincs otthon, mennyit gályázott, ezért ő már nem akar hasonló utat bejárni” – ecsetelte Ludvigh.

„A családi ebédet megmérgezik a ki nem mondott problémák. Nem véletlen, hogy a mesékben a legkisebb testvér ment el világot járni, szerencsét próbálni. Az az utód, aki több cégnél is megfordult, több főnököt is megtapasztalt, nemcsak a szülei cégében dolgozott, annak nagyobb az önreflexiója, nyitottabb a szervezettől jövő visszajelzésekre. Rátermettebb lesz a cégvezetésre” – mondta Pálosi Ildikó szervezetfejlesztő, a Generation Partners Kft. ügyvezetője.

 

A fórumról

Friss hírek

A Polaris Kupa első nyertese az FBN-H!

A Párizs melletti Fontainableau-ben tartotta az FBN-I múlt héten az ügyvezető titkárok szokásos éves találkozóját. 30 ország egyesületéből közel 50-en vettek részt az eseményen, s mindenki nagy meglepetésére az FBN-H elhozta az elsőként átadott Polaris Kupát!

   
Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. Január 30., Szerda