Ahogy fontos a tudatosság, az elemzés, a nyitottság a változásra és sokszor külső segítség bevonására a magánéleti viszonyainkban, ugyanúgy elengedhetetlen ez a családi vállalkozások működtetése, a váratlan eseményekre történő tudatos felkészülés és a jövőtervezés során is.

Forrás: piacesprofit.hu 2019. 03.12.

A jövőtervezésnek a tudatos, változásra nyitott szemléletű vállalkozásmenedzsment adaptálásával kell kezdődnie, jóval korábban, mint amikor a vállalkozás jövőjéről, az esetleges utódlásról kezdünk el gondolkodni. Ha a vállalkozás minden szintjén sikerül ezt megvalósítani, akkor a jövőtervezés a mindennapi működésből sokkal természetesebben, szervesebben következő folyamat lesz.

 

De mire jó és mire kell a tanácsadó? Érzelmileg és szakmailag is független, átlátja a családi vállalkozások komplex működési, érzés- és értékrendszerét, képes összegyűjteni, analizálni a családtagok valós igényeit, meghatározni a vállalkozás szükségleteit, és olyan megoldásokat kidolgozni, melyek ezeket a lehető legharmonikusabb egységbe rendezik. Segíthet meglévő konfliktusok felszínre hozásában, feloldásában, de soha nem dönt a család helyett. Mi ismerünk jó gyakorlatokat, módszertanokat, melyekből merítünk, de nincsenek minden vállalkozás esetében alkalmazható dobozmegoldások.

 

A generációváltás esetében nem elég egy családi alkotmány formadokumentumot kitölteni. A családi vállalkozások jövőtervezése során az egyik lehetséges kimenet a generációváltás, melyre való felkészülési folyamat utolsó állomásainak egyike a családi alkotmány megalkotása. Ami állandó, az a tanácsadási folyamat menete, módszertana, de a megoldások részletei mindig az adott család és vállalkozás egyedi igényeihez igazodnak.

 

A tanácsadás értéke, hogy mediációként tud működni, és minden lehetséges eszközt és megoldást ismer és átad az érintetteknek. Az ilyen tanácsadási folyamatok végén megszülető megoldások azért is működnek és fenntarthatók, mert az érintettek is tudják, hogy nem hirtelen, kényszerű, sokszor érzelmi alapú döntést hoztak, hanem minden lehetőséget áttekintettek, és a legjobb döntést hozták, aminek ismerik minden előnyét és hátrányát. Az elmúlt 25 évben sok családi vállalkozásnak segítettünk megtalálni az optimális megoldást a napi működés és a jövőtervezés tekintetében is. Láttuk és magunk is tudjuk, hogy családi vállalkozónak lenni olykor nagyon nehéz és embert próbáló, de legalább ugyanennyire felemelő is. A legfontosabb a tudatosság, a nyitottság és az előre gondolkodás, hogy biztonságban legyen a család és a vállalkozás jövője is.

A fórumról

Friss hírek

A Polaris Kupa első nyertese az FBN-H!

A Párizs melletti Fontainableau-ben tartotta az FBN-I múlt héten az ügyvezető titkárok szokásos éves találkozóját. 30 ország egyesületéből közel 50-en vettek részt az eseményen, s mindenki nagy meglepetésére az FBN-H elhozta az elsőként átadott Polaris Kupát!

   
Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. Január 30., Szerda