Vígh Mónika, a Messzehangzó Tehetségek Alapítványának vezetője szerint az élményen keresztüli tanulásnak kiváló terepe egy tábor. Ahogy azt gyakran fogalmazzák, az élménypedagógia segítségével "tanítjuk a taníthatatlant”. A táborozás nagyon drága jószág, de olyan értékekkel gazdagítja a gyerekeket, amik indokolják, hogy minden gyerek számára hozzáférhető legyen, függetlenül családja anyagi helyzetétől.
A Messzehangzó Tehetségek Alapítvány közel 80 nehéz családi háttérrel élő magyarországi és határontúli gyermeknek és fiatalnak kínál térítésmentes részvételt és lehetőséget a hasznos tudás megszerzésére természettudományos és művészeti, valamint önismereti és diák mentorképző nyári táboraiban.
 
Tanító térben, a Nyíri erdőben, a Duna-Tisza közének egyik legszebb homokpusztai tölgyes ligeterdejében, erdei állatok és számos madárfaj élőhelyének közvetlen szomszédságában, egy közel 2 km hosszú tanörvénnyel határolt erdei iskolában az Alapítvány tizenegy éve szervezi meg táborait.
 
A természettudományos és művészeti táborok tematikája 2019-ben az EGYENSÚLY fogalma köré szerveződik. Az egész tábori közösséget összefogó programok mellett a gyerekek érdeklődésük szerinti műhelyekre bontva az egyéni és közösségi élmények és tudás feldolgozásával, az adott terület egy-egy jeles képviselőjének vezetésével egész hetes projektmunkát folytatnak, melyek bemutatására a hazautazás előtti napon kerül sor. Az idei táborban képzőművészeti, dráma, zene-tánc és természettudományos (fizika-kémia és biológia-földrajz) tehetségműhelyekben a megismert információkat elemzik, dolgozzák fel.
 
A közösségi tanulást egészítik ki és színesítik a Messzehangzó Diákakadémia meghívott előadóinak a tematikához köthető előadásai.
Vendégeik:
  • Grecsó Krisztián – József Attila-díjas költő, író: „Szegeden jöttem rá, hogy bármeddig húzom, előbb-utóbb muszáj felnőttnek lennem.”
  • Domokos Gábor – Építészmérnök, matematikus, a világhíres Gömböc feltalálója
  • és Rodics Katalin – A Greenpeace munkatársa, kutató-biológus, farkasok, papagájok, csimpánzok, delfinek, énekesmadarak és afrikai elefántok megmentője.

 

„Légy önmagad, mindenki más foglalt”

Oscar Wilde gondolata segítséget nyújt a kamaszok számára szervezett nyári, önismereti tábor tematikájának feldolgozásában. Hogyan legyek önmagam egy közösségben? - Az önismereti munkát a közös gondolkodás és a szabad alkotás örömei egészítik ki a tábor sokoldalú programjában. 

„Tíz éve várjuk, hogy hívjatok”- válaszoltak a kérdésünkre az egykori Táborozóink, akiket azzal a szándékkal hívtunk meg a Diákmentor képző táborunkba, hogy tapasztalataik emlékével és kölcsönös tanulással váljanak a következő évek önkéntes csapatának elkötelezett tagjaivá.
 
A digitális világ szédületes sebességgel változik. Az ADATKALAND napközis tábor programjának célja, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek digitális tudását élvezetesen javítsa és így észrevétlenül csökkentse a helyzetükből adódó, a digitális világ területén érezhető lemaradásukat.
 
A gyermekek tábori pályázatainak elbírálásában, a program szervezésben és lebonyolításban felkészítő tréningen készülő önkéntes szakemberek csapata vesz részt.
 
„Más helyen vagyok… Másokkal vagyok… Mást csinálunk… Máshogyan érzem magam… Máshogyan viselkednek velem… Máshogyan viselkedem…”

A fórumról

Fenntarthatósági Fórum

Egy módszer, amit minden családi vállalkozásnak érdemes megfontolnia

A COVID-19 világjárvány okozta jelenlegi helyzetben a legtöbb magántulajdonú gazdasági szereplőnek is teljesen váratlan és újfajta kihívásokkal kell szembenéznie. A jelenség veszélyeztetheti a korábban sikeresen működő családi vállalkozások fennmaradását is. Bizonytalan környezetben azonban segítséget jelenthet a Zoom out/Zoom in megközelítés. A módszer lényege egy folyamatos reflexió alkalmazása, ami különösen családi vállalkozások számára lehet rendkívül hatékony eszköz az üzleti stratégia kialakításában.

 

Forrás: profitline.hu 2020. május 23.

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2020. Május 25., Hétfő

Magyarország önellátó lehet a higiéniai papírtermékekből

A száz százalékban magyar tulajdonban lévő Vajda-Papír éves higiéniaialappapír-gyártása bőven meghaladja a belföldi igényeket, így akár Magyarország önellátása is biztosított lehet, még a koronavírus-járvány alatt megnövekedett kereslet mellett is – tájékoztatta lapunkat Herczeg Dóra, a Dunaföldváron is telephellyel rendelkező cég kommunikációs igazgatója.

 

Forrás: teol.hu / 2020. május 1.

 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2020. Május 13., Szerda

A jövőbe kell fektetni

A múltból tanulva, a jelenben dolgozva jövőt tervezünk és építünk – vallja Bíró Zoltán, aki édesapjával közösen alapította és irányítja az ország egyik legjelentősebb lemezmegmunkálással foglalkozó cégét, a Ferzolt.

 

Forrás: vg.hu / 2020. május 1.

 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2020. Május 13., Szerda

Ezeket kell most tudnia minden cégnek

A vírushelyzet miatt hozott intézkedések cégmérettől és tevékenységi körtől függetlenül igen komoly kihívások elé állítják a vezetőket, mivel szinte minden területet alapjaiban befolyásolnak. A 20. K&H családi vállalatok klub tudástára ezért abban nyújt segítséget a családi vállalkozások számára, hogy könnyen átlátható szakmai információkat és gyors megoldásokat kapjanak a vírushelyzet hatékony kezelésére, a jogi tanácsoktól a krízishelyzetben alkalmazható kommunikációs taktikákig.

 

Forrás: profitline.hu / 2020. május 2.

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2020. Május 13., Szerda

Mi kell ahhoz, hogy ne tűnjön el még több cég? Így látják a családi vállalatok.

A hazai cégvilág Achilles-ínja a hosszú távra tervezés. Az újonnan alapított vállalkozások ötöde ugyanis egy év, minden második cég pedig három év után megszűnik. Előrejelzések szerint a koronavírus-járvány nagysága és vége rendkívül bizonytalan, hazai szinten akár 5-7 százalékos GDP visszaesést is eredményezhet, ami a cégek várható életkorát még tovább csökkentheti. A 25 éves, K&H családi vállalatok kiválósági díjjal elismert Abrazív Mérnöki Iroda és Gépgyártó Kft. szerint azonban folyamatos fejlesztéssel, a munkavállalók megbecsülésével és a következő generáció felkészítésével jó eséllyel megalapozható a cég biztos jövője még a válság idején is.

 

Forrás: piacesprofit.hu 2020. május 7.

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2020. Május 13., Szerda