Vígh Mónika, a Messzehangzó Tehetségek Alapítványának vezetője szerint az élményen keresztüli tanulásnak kiváló terepe egy tábor. Ahogy azt gyakran fogalmazzák, az élménypedagógia segítségével "tanítjuk a taníthatatlant”. A táborozás nagyon drága jószág, de olyan értékekkel gazdagítja a gyerekeket, amik indokolják, hogy minden gyerek számára hozzáférhető legyen, függetlenül családja anyagi helyzetétől.
A Messzehangzó Tehetségek Alapítvány közel 80 nehéz családi háttérrel élő magyarországi és határontúli gyermeknek és fiatalnak kínál térítésmentes részvételt és lehetőséget a hasznos tudás megszerzésére természettudományos és művészeti, valamint önismereti és diák mentorképző nyári táboraiban.
 
Tanító térben, a Nyíri erdőben, a Duna-Tisza közének egyik legszebb homokpusztai tölgyes ligeterdejében, erdei állatok és számos madárfaj élőhelyének közvetlen szomszédságában, egy közel 2 km hosszú tanörvénnyel határolt erdei iskolában az Alapítvány tizenegy éve szervezi meg táborait.
 
A természettudományos és művészeti táborok tematikája 2019-ben az EGYENSÚLY fogalma köré szerveződik. Az egész tábori közösséget összefogó programok mellett a gyerekek érdeklődésük szerinti műhelyekre bontva az egyéni és közösségi élmények és tudás feldolgozásával, az adott terület egy-egy jeles képviselőjének vezetésével egész hetes projektmunkát folytatnak, melyek bemutatására a hazautazás előtti napon kerül sor. Az idei táborban képzőművészeti, dráma, zene-tánc és természettudományos (fizika-kémia és biológia-földrajz) tehetségműhelyekben a megismert információkat elemzik, dolgozzák fel.
 
A közösségi tanulást egészítik ki és színesítik a Messzehangzó Diákakadémia meghívott előadóinak a tematikához köthető előadásai.
Vendégeik:
  • Grecsó Krisztián – József Attila-díjas költő, író: „Szegeden jöttem rá, hogy bármeddig húzom, előbb-utóbb muszáj felnőttnek lennem.”
  • Domokos Gábor – Építészmérnök, matematikus, a világhíres Gömböc feltalálója
  • és Rodics Katalin – A Greenpeace munkatársa, kutató-biológus, farkasok, papagájok, csimpánzok, delfinek, énekesmadarak és afrikai elefántok megmentője.

 

„Légy önmagad, mindenki más foglalt”

Oscar Wilde gondolata segítséget nyújt a kamaszok számára szervezett nyári, önismereti tábor tematikájának feldolgozásában. Hogyan legyek önmagam egy közösségben? - Az önismereti munkát a közös gondolkodás és a szabad alkotás örömei egészítik ki a tábor sokoldalú programjában. 

„Tíz éve várjuk, hogy hívjatok”- válaszoltak a kérdésünkre az egykori Táborozóink, akiket azzal a szándékkal hívtunk meg a Diákmentor képző táborunkba, hogy tapasztalataik emlékével és kölcsönös tanulással váljanak a következő évek önkéntes csapatának elkötelezett tagjaivá.
 
A digitális világ szédületes sebességgel változik. Az ADATKALAND napközis tábor programjának célja, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek digitális tudását élvezetesen javítsa és így észrevétlenül csökkentse a helyzetükből adódó, a digitális világ területén érezhető lemaradásukat.
 
A gyermekek tábori pályázatainak elbírálásában, a program szervezésben és lebonyolításban felkészítő tréningen készülő önkéntes szakemberek csapata vesz részt.
 
„Más helyen vagyok… Másokkal vagyok… Mást csinálunk… Máshogyan érzem magam… Máshogyan viselkednek velem… Máshogyan viselkedem…”

A fórumról

Fenntarthatósági Fórum

Nőtt a leszakadó vállalkozások aránya

Míg a szolgáltató és az építési vállalkozások húzzák a kis- és középvállalati (kkv) szektort, a mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalatok nehezebben boldogulnak a jelenlegi üzleti környezetben.

Forrás: adozona.hu 2019. július 30.

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. Augusztus 16., Péntek

Így élheti túl a vállalkozás a tulajdonos halálát

Magyarországon a vállalkozások több mint kétharmada családi tulajdonban van, a munkavállalók felét ők foglalkoztatják, mégsem jellemző rájuk a jövőtervezés. Ha meghal a cégalapító – vagy betegség, baleset miatt cselekvőképtelen lesz – az egyenlő a vállalkozás halálával, a munkavállalók elbocsátásával. A hagyatéki eljárás legalább 6–12 hónapra meggátolja a cég életét, ezt az időt pedig egy cég sem éli túl tulajdonos vagy ügyvezető nélkül. Nem ritka, hogy ezen idő alatt megjelennek az üzleti keselyűk, a NAV, és a hitelező bankok is felmondják a szerződést. 

Forrás: adozona.hu 2019. 08.01. 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. Augusztus 16., Péntek

A munka és a magánélet közötti egyensúlyt keresik a családi vállalkozások

Áthidalni a rövidtávú kihívások és a hosszútávú prioritások közötti szakadékot komoly kihívást jelent számos magántulajdonú vállalkozás számára. Azok a tulajdonosok viszont, akik épp a következő generációnak tervezik átadni a kontrollt, közvetlen, személyes nyomás alatt állnak a vállalat és a család hosszútávú jövője és a napi ügyekben rejlő lehetőségek szorításában. A Deloitte ötödik globális, családi vállalkozásokat vizsgáló kutatása azokra a kérdésekre keresi a választ, hogy hogyan lehetséges a családi dinamika, a folyamatosan változó piaci kihívások és a kulturális beidegződések között megtalálni ezt az egyensúlyt.

Forrás: origo.hu / 2019. 08.02.

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. Augusztus 16., Péntek

A technológiai változások hat-nyolc új szak beindítását indokolhatják

Az oktatásban mindenképpen követni kell a változásokat, és azt is el szeretnénk érni, hogy a vállalkozások tegyék magukévá az újító gondolkodást, lépjenek ki a beszállítói szerepkörből, váljanak innovátorrá – mondta Szigeti Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innová­cióért felelős helyettes államtitkára a Világgazdaságnak.

Forrás: https://www.vg.hu  2019. július 23.

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. Július 29., Hétfő