Egy családi vállalkozás életében előbb-utóbb eljön az a mérföldkő, ahol az előző nemzedék átadja a stafétabotot a következő generációnak. A hatékony családi vállalkozás megteremtése hosszú folyamatot ölel fel, amely közös út során számos kommunikációs és üzleti akadállyal nézhet szembe egy generációváltó család.

Forrás: piacesprofit.hu / 2019. július 5.

A generációváltás nehézségét és időbeli elhúzódását számos publikáció kiemeli, azonban ennek okaival kevésbé lehet találkozni. Az okok ugyanis összetett folyamatot takarnak, amelyek kommunikációs problémák és üzleti (pl. adó és jogi) kérdések megfontolása köré csoportosíthatók.

A kommunikációs folyamat során érdemes figyelmet szentelni a közös és egyéni célok meghatározására, vagy a helyes konfliktuskezelés kidolgozásának módszertanára majd annak alkalmazására.

Már a folyamat megkezdésekor tisztázni szükséges azt, hogy a család, mint egy összetartó emocionális egység és a vállalkozás, mint egy érdekvezérelt egység összehangolását feltétlenül szükséges megoldani.

Valószínűleg nem sokan állítanánk az ellenkezőjét annak, minthogy egy családi vállalkozás mindennapjaiban biztosan előfordul, hogy a családtagok egymástól eltérő véleményt fogalmaznak meg kisebb-nagyobb döntéshelyzetekben. A különböző látásmód és a felmerülő kérdések sokoldalú megközelítése a vállalkozás javát szolgálja, azonban, ha az ezekből eredő feszültséget nem megfelelő módon kezelik, akkor az eltérő nézőpontok a konfliktusok folyamatos forrásai lesznek. Az egészséges együttműködés és a hosszútávú siker érdekében tehát hangsúlyt kell fektetni egyéni és közösségi szinten is a helyes kommunikációra, illetve konfliktuskezelésre.

Egy közös vízió meghatározása elengedhetetlen egy hosszútávon jól működő családi vállalkozás számára. A vízió kialakítását és leírását érdemes egy családi alkotmány keretében összegezni, amelyben még helyet kaphat a közösség által képviselt és a jövőben is képviselni kívánt értékek, valamint az elérendő célok. Egy családi alkotmány iránytűként szolgálhat ugyanis a jövőre vonatkozó tervezésben, döntéshozatalban, így az elkészítésére szánt idő egyúttal megtérülő befektetésként is szolgálhat – véli dr. Vámosi Róbert ügyvéd.

A családi alkotmány tervezése során azon szervezeti kérdéseket érdemes számba venni, hogy a vállalkozáson beüli hatásköröket hogyan kívánják elosztani és abból kinek mi lenne a pontos feladata.

A vállalkozás vezetését átvenni szándékozó családtagra például olyan feladatköröket érdemes bízni, amelyek biztosítják számára a leendő pozíciójára való megfelelő felkészülést. A hatáskörök megosztásán kívül az üzleti struktúra felépítéséhez össze kell hangolnunk a részvényesek és a tulajdonosok munkáját a teljesítmény és a stratégia rendszeres ellenőrzését illetően.

Fontos továbbá, hogy a cégstruktúra illeszkedjen az elvárt célokhoz és a jövőbeli hatékony működéshez – szögezte le Bagdi Lajos adószakértő. Egy jól megválasztott felépítéssel a hatáskörök megfelelően delegálhatóak, a működés transzparenciája biztosítható, egyúttal a kockázatok is kiválóan menedzselhetőek. Amennyiben például több operatív egység is azonosítható a családi vállalkozáson belül és azok jól definálható módon elkülöníthetőek egymástól, egy holdingszerkezet kialakításával az egyes felelősségi és érdekeltségi rendszerek is jól szétválaszthatóak a családon belül.

Ha időt szentelünk az itt felsorolt tanácsoknak, azzal befektetünk a cég jövőjébe. A családi alkotmány biztosítja az elméleti alapot, melyre az együttműködésen alapuló munkavégzéssel, a hatékony konfliktuskezeléssel, valamint a megfelelő üzleti struktúrával fel tudunk építeni egy sikeres vállalkozást, s ugyanezen pontok mentén mehet végbe sikeresen a vállalkozás irányításának átadása a következő generáció részére. Egyúttal a megfelelő cégstruktúra hatékonyan elő tudja készíteni a jövőbeli optimális működést és a felelősségi és érdekeltségi rendszerek elkülönítését.

A fórumról

Friss hírek

Kisvárdán jártunk

November 15-én 20 családból közel 50-en vettünk részt a Master Good gyárlátogatáson, melynek során meglátogattuk az új szervesanyag kezelő központjukat Nyírjákón, majd a csirkefeldolgozó gyárukat Kisvárdán. Nagy élmény volt a különlegesen finom csirkehúsokból készült ebéd és vacsora és a család történetét bemutató megható kisfilm is.

 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. November 19., Kedd

Konfliktuskezelés felsőfokon - Beszámoló a novemberi klubról

17 családból közel 40 családtag vett részt november 7-én a klubon a Marriott Hotelben, melynek központi témája a mediáció volt. Meghívott előadónk - Dr. Gulyás Kálmán - szerint az emberiség története azonos a konfliktusok történetével, hiszen az emberi élet alapvető tapasztalata a konfliktus.

A klubon készült képekhez kattints ide!

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. November 19., Kedd

Találkozás X, Y, Z-vel és esetleg Alphával

Szeptember 26-án a Soterline Oktatási Központban Bardóczy Zsuzsanna kommunikációs szakértő előadásával a generációk jobb megértését segítette, játékos feladatai pedig nemcsak megnevettettek minket, de az együttműködési és rajzolási képességeinket is fejlesztették. Kellett egy-két nap, mire az elhangzottak és a Zsuzsa új megközelítési módjai leülepedtek bennünk, de bizonyára mindenki hozott néhány hasznos gondolatot magával a tarsolyában. Köszönet a program megszervezéséért fórumunk vezetőjének, Dóra Hajnalkának, a helyszín biztosításáért pedig Szótér Ellának! Képek itt!    

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. Október 09., Szerda

A startupok és az innováció helye és szerepe a családi vállalatoknál - Beszámoló az októberi klubról

Közel 30 családból több, mint 50-en vettek részt október 3-án a klubon a Marriott Hotelben. Képek itt. Varga Szabolcs (Bank Guttmann) előadását az induló vállalkozások helyéről és szerepéről a családi vagyonmegosztásban ide kattintva tudod letölteni. Várdy Zoltán (Design Terminal) előadása az innováció szerepéről egy családi vállalat fejlődésében ide klikkelve érhető el.

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. Október 09., Szerda