A generációváltást, a vállalkozások családi és vállalati életciklusait, a nők helyzetét és a családi tulajdoni forma gazdasági szerepét vizsgálja az FBN-H éves konferenciája Családi jövőképek - Vállalati dinamikák címmel rendezi meg idei, negyedik konferenciáját a Felelős Családi Vállalkozásokért Magyarországon Egyesület (FBN-H) június 1-én Debrecenben. A rendezvény résztvevői családi példák, hazai és nemzetközi esetek, tematikus előadásokkal felvezetett tapasztalatcserék formájában hallhatnak a gazdasági válság és a generációváltás összekapcsolódásának aktuális vállalkozói és családi kihívásairól, problémáinak megoldásairól. Az esemény fővédnöke Debrecen város főpolgármestere, Kósa Lajos lesz.

Idén negyedik éve rendezi meg az FBN-H az év legjelentősebb családi vállalkozásoknak szóló eseményét június 1-3 között, Debrecenben. A konferencia, melynek házigazdája a Vaszkó család, fővédnöke pedig Kósa Lajos lesz, a Gutmann Privát Bank, a Széchenyi Bank, a Microsoft és az Ernst and Young támogatásának köszönhetően jöhetett létre. Az FBN-H alelnöke, Kürti Tamás vezetésével „A belső koordinátor” címmel a résztvevőknek tapasztalatcserére nyílik lehetősége a gazdasági válság és a generációváltás családjainkra és vállalkozásainkra gyakorolt hatásairól, és e stratégiai folyamatok kiaknázási lehetőségeiről. „A családi generációváltás a világ, a történelem rendje, így akár anélkül, hogy tudnánk, mindnyájan évezredes gyakorlattal rendelkezünk ezen a területen. A rendszerváltást és a gazdasági válságot azonban saját bőrünkön tapasztaltuk meg, amihez alkalmazkodnunk kellett, és amiből teljesen új dolgokat tanultunk” – mondta Kürti Tamás. – „Tapasztalataink gazdagságára alapozva, néhány bevált nemzetközi gyakorlat megismerésével képesek lehetünk úgy alakítani vállalkozói, tulajdonosi és családi működésünket, terveinket, hogy az új energiával töltse fel családjainkat és vállalkozásainkat.” A konferencián a családi vállalatok életciklusainak bemutatása és vizsgálata szintén kiemelt szerepet kap. Mivel nincs olyan „genetikai program”, amely a vállalkozásokat tekintve törvényszerűen felnőtté váláshoz vagy öregedéshez vezet, a tulajdonosok felelőssége és lehetősége, hogy cégük sorsát maguk alakítsák. Ehhez azonban szükség van arra, hogy időben felismerjék, vállakozásuk melyik életszakaszában van és számukra ez milyen feladatokat jelent. A műhely során az FBN-H szakértő szervezetfejlesztők segítségével ezt a modellt mutatja be, friss, hazai esetpéldákkal illusztrálva. A konferencia szakpolitikai szekciója azt mutatja be, hogy a családi vállalkozások a hazai gazdaság és társadalom alapkövei, így fennmaradásuknak, további fejlődésüknek előmozdítása az állam érdeke is. „Az FBN-H nem kiváltságokat vár el a gazdaság más szereplőivel szemben, hanem egyenlő feltételeket” – mutat rá Rudas László, az egyesület elnöke, a szakpolitikai fórum vezetője. – „Célunk az, hogy a hazánk gazdaságpolitikai szövetében a sikeres és hosszútávra tervező családi vállalkozások különleges státuszukra tekintettel és ennek megfelelően kitüntető figyelmet kapjanak.” Az egyesület szakpolitikai fórumának vezetői mellett a tapasztalatcserében részt vesz Dr. Vejkey Imre ügyvéd, a Kereszténydemokrata Párt országgyűlési képviselője is.

*** Információ a rendezvényről Felelős Családi Vállalkozások IV. konferencia Családi jövőképek – vállalati dinamikák Aktuális családi és vállalati életciklusok Dátum, helyszín: 2012. június 1., Debrecen Regisztráció vendégeknek: http://fbn-h.hu/konferencia Részletes szakmai program: http://fbn-h.hu/upload/docs/fbnh_konferencia_program.pdf

A fórumról

Az Egyesület deklarált céljai, hogy a hazai társadalom megismerkedjen a családi vállalat fogalmával, hogy üzeneteink eljussanak a lehetséges tagjainkhoz és partnereinkhez. Az Egyesület olyan minősítő szervezet kíván lenni, melynek tagsága és partneri köre büszkén viseli címét. Ennek érdekében az Egyesület aktív kommunikációs munkát folytat: tájékoztatja a hazai és nemzetközi sajtót, közvetít a tagok és a sajtó között, szükség esetén pedig reagál az eseményekre. Az egységes és világos kommunikáció érdekében a sajtókapcsolatokat ebben a fórumban központosítottuk

Újabb Hét magyar vállalat az ELITE Programban

Újabb hét hazai cég kezdte meg a Londoni Tőzsdecsoport és a Budapesti Értéktőzsde együttműködésében megvalósuló, a középvállalkozások szintlépését elősegítő, nemzetközi vállalkozásfejlesztési képzést, az ELITE Programot. Az újonnan csatlakozó cégekkel együtt a régióban kiemelkedő módon 24 magyar vállalat vesz részt a globálisan több mint 1100 résztvevő céget jegyző program képzéssorozatában.

Forrás: Budapesti Értéktőzsde

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. Május 13., Hétfő

NextGen vagyok, mi lesz velem? – a generációváltás Németh Márton szemszögéből

A Sipospack egy rendszerváltáskor alakult magyar vállalkozás, vagyis idén 30 éves, de a cégforma (Kft) csak 1996-ban alakult ki. Márton nem egyenesági leszármazott, így nem is örökös. Ő Sipos Gyula veje, vagyis felesége révén került a céghez, mely csomagolóanyag (fólia) feldolgozással és kereskedelemmel foglalkozik. Jelenleg az anyacég egyik leányvállalatának (I Print 4 You) ügyvezetője, mely egy kényszerhelyzet hatására alakult meg 2015-ben - tudtuk meg április 24-én a K&H 16. Családi Vállalatok Klubján.

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. Május 08., Szerda

A családban marad?

Sok ezer magyar családi vállalkozás vezetője keresi most az utódját, de mit kell tudnia az új főnöknek? Fel lehet készülni egyáltalán a cégvezetésre? Erről kérdeztük szakértőinket, Bagdi Lajos adószakértőt és Vámosi Róbert ügyvédet.

Forrás: https://piacesprofit.hu 2019. április 16.

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. Május 08., Szerda