Magyarországon a vállalkozások csupán 3%-a nagyvállalat, a 97%-ot mikro-, kis és közepes vállalatok képezik. A nagyok az alkalmazottaknak csak egynegyedét foglalkoztatják, ezért a kis- és közepes vállalatok nagyon jelentősek a magyar gazdaság számára. A családi vállalatok gondolkodásmódjukban hasonlítanak a német protestáns vidékek puritán gondolkodású vállalkozásaihoz, ahol a megtakarítás, a vidék felvirágoztatása és a másokról munkáltatóként való gondoskodás önmagában is érték, ezért a családi vállalkozások közvetlen kapcsolatot tartanak fenn a munkavállalóikkal és a menedzsmenttel - fejtette ki Dr. György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár a 2. Nemzetközi Családi Vállalatok Konferencián.


 

A magyar kormány kis- és középvállalati stratégiájának célja egy vállalkozóbarát adózási környezet megteremtése a digitalizációs és adóadminisztrációs folyamatok egyszerűsítésével. Az üzleti környezet fejlesztését is célul tűzték ki egy mobil vállalkozói alkalmazás kifejlesztésével, melynek segítségével a vállalkozók gyorsan hozzá tudnak férni a kormányzati szolgáltatásokhoz, továbbá egy mesterséges digitalizációs vállalkozásfejlesztési és mentorportál kialakításával.

Fontos feladat a kkv-k digitalizációs és innovációs képességeinek fejlesztése az ipar 4.0. mintagyár program segítségével. Ennek keretében minden szegmensben kialakítanak egy modern mintaüzemet, mellyel a kkv-k megismerkedhetnek. A magyar multiprogram nagy növekedési potenciállal rendelkező vállalkozások számára biztosít majd forrásokat egy közösen kialakított üzleti terv szerint.

Digitalizációs és innovációs képzések keretében szeretnék a vállalkozások tulajdonosainak tudását bővíteni. Kidolgozásra került a diplomás pályakövetési rendszer, mely ma egyedülálló a világon. A Neptun és a NAV adatainak összekapcsolásával nyomon követhető a diplomások munkavállalása. Ugyanilyen módszerrel elkezdődött a felnőttképzések hatékonyságának mérése is, ezáltal nyomon követhető a munkabérek és az életkörülmények javulása.

A kkv-k finanszírozása és nemzetköziesedésük fejlesztése is fókuszban áll. A magyarok kreativitására építve kell kitermelni azokat a magyar családi vállalkozásokat, melyek nemzetközi téren is sikeresek.

Fontos cél a kkv-k generációváltásának segítése. Piacgazdaságunk még fiatal, hiszen csak ’82 óta lehet vállalkozni itthon. A 100 millió Forint árbevétel fölötti vállalkozásoknak több, mint 50%-a érintett a generációváltásban. A staféta átadása nem pénzügyi, sokkal inkább pszichés-mentális kérdés, melynek sikeres levezényléséhez az egyetemek szakértői együttműködésére és a német tapasztalatokra is szükség lesz.

A fórumról

Friss hírek

A stratégia tervezés szükséglete és gyakorlata a családi vállalkozásoknál

A stratégia és a taktika megkülönböztetésével kezdte előadását Dr. Tomcsányi Péter, a Prime Rate Kft. ügyvezető tulajdonosa a 19. K&H Családi Vállalatok Klubján február 19-én. A stratégiában azt fogalmazzuk meg, hogy a hosszabb távú célok érdekében milyen cselekvéseket fogunk elvégezni, szemben a taktikával, mely a célok elérését szolgáló rövidtávú lépések sorozatát jelenti.

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2020. Február 28., Péntek

Mítosz és gyakorlat: a stratégia jelentősége a gyakorlatban

A stratégia egy meghatározó alapja a vállalat irányításának, viszont a cél nem csak egy jól megírt dokumentum elkészítése, hanem egy valódi terv, amely irányt ad a megvalósításhoz és az ahhoz kapcsolódó képességek kiépítéséhez tudtuk meg Juhász Lászlótól, a Boston Consulting Group ügyvezető igazgatójától a 19. K&H Családi Vállalatok Klubján február 19-én.

A BCG egy 60 éves globális vezetési tanácsadó vállalat, mely kezdetben különböző iparágakban vizsgálta a sikeres stratégiákat. A cég az utóbbi 5 évben a duplájára növekedett, Magyarországon pedig regionális központként működik 1997 óta. A diverzitás náluk nem csak szlogen, ténylegesen is sok iparágban vannak jelen. Ügyfeleik között nemcsak multik, hanem tradicionális magyar vállalatok is megfordulnak, melyek sokszor a legérdekesebb projekteknek bizonyulnak.   

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2020. Február 28., Péntek

Kisvárdán jártunk

November 15-én 20 családból közel 50-en vettünk részt a Master Good gyárlátogatáson, melynek során meglátogattuk az új szervesanyag kezelő központjukat Nyírjákón, majd a csirkefeldolgozó gyárukat Kisvárdán. Nagy élmény volt a különlegesen finom csirkehúsokból készült ebéd és vacsora és a család történetét bemutató megható kisfilm is.

 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. November 19., Kedd

Konfliktuskezelés felsőfokon - Beszámoló a novemberi klubról

17 családból közel 40 családtag vett részt november 7-én a klubon a Marriott Hotelben, melynek központi témája a mediáció volt. Meghívott előadónk - Dr. Gulyás Kálmán - szerint az emberiség története azonos a konfliktusok történetével, hiszen az emberi élet alapvető tapasztalata a konfliktus.

A klubon készült képekhez kattints ide!

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. November 19., Kedd