Magyarországon egyelőre nem beszélhetünk válságról, sem annak előjeleiről. A júliusi adatok kirobbanóan jók mind a kiskereskedelemben, mind az iparban, az építőiparról nem is beszélve. Nem úgy tűnik, hogy ide be akarna gyűrűzni a válság - tudtuk meg Németh Dávidtól, a K&H Bank vezető elemzőjétől.

 

2018 jó éve volt a világnak, az országok gazdasága növekedett. Csak néhány ország gazdasága stagnált vagy gyengült, köztük Argentína, Venezuela, pár afrikai és pár arab ország. A közép-kelet-európai régióban is növekedések voltak megfigyelhetők. Év vége felé azonban már jelentkeztek problémák főleg a nyugat-európai piacokon. A világ globális növekedése még így is 3% körül alakult, ugyanakkor fontos, hogy az elmúlt években és így tavaly is a növekedési dinamikát már nagyobb részben a feltörekvő gazdaságok – ezen belüli is elsősorban Távol-Kelet – határozta meg, nem pedig Nyugat-Európa, illetve más fejlett gazdaságok.

Elkezdett lassulni a világkereskedelem, az exportpiacok pedig elkezdtek szűkülni (USA, UK, Kína, Euro zóna). Várhatóan ebből Magyarország sem fog jól kijönni, hiszen nagy mértékben függünk az exporttól.

Kína is markánsan lassul, 5,5 % lehet 2020-ban a hivatalos növekedés, de a tényleges helyzet ennél rosszabb is lehet. Az Euro zóna is lelassult 1%-os növekedési tempóra, az USA növekedése pedig 2%-ra mérséklődött. De recesszióról szó sincs! Egyszerűen csak lassulnak a gazdaságok, de egyelőre csak a hosszútávon fenntartható növekedési szintjeik környékére. Problémáról akkor beszélhetünk, ha ez a lassulás tovább folytatódik. Ugyanakkor az elmúlt években Európa kezd lemaradni innováció tekintetében Kínától és Amerikától is.

Az európai feldolgozóipari bizalmi szint romlik. Kérdés az, hogy ez tovább fog-e gyűrűzni más területekre is. Amerikában is romlik, de ott a szolgáltatóipar is romlik vele, az EU-ban egyelőre a szolgáltatóipar még erős. Kérdés, hogy ez meddig marad így, illetve a későbbiekben a negatív feldolgozóipar mennyire fogja magával húzni a szolgáltató szektort Európában is? A jelenlegi bizakodó álláspont az, hogy a szolgáltatóipar ki fogja húzni a válságból a feldolgozóipart.

GDP: Németországban átmeneti recesszióról beszélhetünk, a GDP-je mínuszba ment át. A spanyol gazdaság nagyon jól teljesít. A korábbi építőipari válság nagyon megviselte őket, mára azonban már kilábaltak belőle és tartós a növekedés. Olaszország sok problémával küzd, náluk gazdasági visszaesés, stagnálás figyelhető meg. A németeknél az autóipar és a vegyipar gyengélkedik.

A német ipar nagymértékben együtt mozog a világkereskedelemmel. Fontos lenne, hogy ne romoljon tovább a kereskedelmi háború. Trump stílusa a rombolás utáni újjá építkezés, s ráadásul a megállapodásokat is bármikor felrúgja. Nem tudott érdemi megállapodásokat kötni, az ígéreteket sem tartotta be. Irán, EU és Észak-Korea felé vámokat vetett ki. Ha Kínával meg tud majd egyezni, az kedvezhet a világkereskedelemnek.

Az autóeladások sokáig növekedtek, de mára már gondokkal küzd az autóipar. Egyrészt az autóértékesítések elérték a válság előtti szinteket az EU-ban, másrészt szigorú szabályoknak kell megfelelniük.  A magyar autógyártás viszont jól teljesít, sok új termelő beruházás érkezett az elmúlt időszakban.

UK gazdasága lassul, de nem omlott össze. A britek nem számoltak ekkora széthúzással, a belső hatalmi harcok fontosabbá váltak a gazdaságnál. A kilépési időszak meghosszabbodott, a bizonytalanság miatt a beruházások elhalasztódnak, ez lassulást okoz. Az európai lábak kiépítése viszont elindult a cégek részéről. A megállapodás elmaradása további 3%-os visszaesést jelentene nekik. A britek arra számítanak, hogy az új kormány (előrehozott választásokkal) majd kihátrál a megállapodásból és EU tagok maradhatnak.

Amerikában a beruházások mínuszba mentek a második negyedévben. Ez egyszeri vagy tartós állapot vajon? A belső fogyasztás és a belső piac nagyon erős, magas a foglalkoztatás, a bérek pedig növekednek. Jó alap ez a fogyasztás bővüléséhez. Az amerikai piacon nem kell félni a recessziótól.

Az ázsiai export és import piacok mutatói több országban is mínuszban vannak, ez azt sejteti, hogy Kína gazdasága gyengébb lehet a hivatalos számoknál, hiszen ezen ország kereskedelmük jelentős részét Kínával bonyolítják. Ugyanakkor Vietnám óriási lendületet vett, mivel rengeteg termelés Kínából oda áramlik át az USA-Kína kereskedelmi háború okozta bizonytalanság miatt.

A jegybankok úgy gondolják, hogy a lassuló gazdaságok az inflációt is lelassítják. Az ipari fémek, a mezőgazdasági termékek és az olaj árai is lefelé indultak el. Akár olajtúlkínálat is kialakulhat a következő időszakban, bár ez nagyban függ a geopolitikai feszültségektől illetve az OPEC döntéseitől.

A FED az alapkamat mértékét 2%-ra csökkentette. Ez magasabb, mint a 10 éves állampapírok kamata! Ilyen esetben fél éven belül beüthet a recesszió. Az euró zónában -0.5% a betéti kamat és több országban a 10 éves állampapírok hozamai is mínuszban tartózkodnak. Véleményünk szerint túlértékelt a kötvénypiac, sok pénz áramlik ide.

Az elmúlt 10 éves időtávot vizsgálva nem a magyar gazdaság az élenjáró a régióban (bár az utolsó két évben Magyarország a jobbak között volt). Sajnos sereghajtók vagyunk, a lengyel, a szlovák, a cseh és a bolgár gazdaság is jobban fejlődött, mint mi. De az EU zóna fölött vagyunk még így is. Felfelé indultak a bérek, nagyobb a vásárlóerő, de még olcsó a régió, ezért a termelő és szolgáltató cégek is szívesen teszik át ide a központjaikat, így a növekedés még fenntartható, a német gazdaság csökkenését tudjuk ellensúlyozni.

2020-ra várhatóan 3-3,5%-ra fog lelassulni a magyar gazdaság növekedése. A csehek mozognak leginkább együtt a németekkel. Az az általánosan elfogadott vélemény, hogy a nyugat-európai gazdaság nem fog összeomlani.

A monetáris politikára a laza kondíciók jellemzőek, kivéve a cseheknél, akik a bőség időszakában szigorítottak. Magyarországon valószínűleg marad még ez a kamatszint 1-1,5 évig. A hosszútávú fenntarthatósághoz a munkaerőhiány megszüntetésére, a képzés és az egészségügy átalakítására, folyamatos termelő és hatékonyság javító beruházásokra lenne szükség itthon. Demográfiai mutatóink nagyon rosszak. A gyors növekedési motorok pl. az építőipar pedig kezdenek kifulladni.

A gyengébb árfolyam segíti az exportpiacokat. Sajnos nálunk az export/import hányad nagyon magas (50%,) ezért az árfolyam gyengítésével csak részben nyerünk! Gazdaságpolitikánk mégis a gyengülő árfolyamra épül, mert nincsenek meg a mögöttes intézményi és képzési átalakítások, melyek az ország termelékenységét tudnák a költségek növekedése ütemében növelni. Ezeket úgy tudjuk kompenzálni, hogy időre-időre leértékeljük az árfolyamunkat, ezzel pótolva a termelés többletköltségeit.   Fő veszélye, hogy a növekedést nem tudunk stabilizálódni és áteshetünk egy negatív spirálba, ahol az ország versenyképessége romlik, lassul a gazdasági növekedés, a konvergencia akár teljesen leáll, az ugyanakkor az árfolyam folyamatosan leértékelődik, amely a fogyasztói árakat nagymértékben növeli és így az életszínvonal akár romlásnak is indul. A nagy árfolyammozgás senkinek sem jó. Az inflációs ráta az abszolút értéket nem tudja megragadni, de a tendenciák jól mérhetők vele.

A fórumról

Friss hírek

Kisvárdán jártunk

November 15-én 20 családból közel 50-en vettünk részt a Master Good gyárlátogatáson, melynek során meglátogattuk az új szervesanyag kezelő központjukat Nyírjákón, majd a csirkefeldolgozó gyárukat Kisvárdán. Nagy élmény volt a különlegesen finom csirkehúsokból készült ebéd és vacsora és a család történetét bemutató megható kisfilm is.

 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. November 19., Kedd

Konfliktuskezelés felsőfokon - Beszámoló a novemberi klubról

17 családból közel 40 családtag vett részt november 7-én a klubon a Marriott Hotelben, melynek központi témája a mediáció volt. Meghívott előadónk - Dr. Gulyás Kálmán - szerint az emberiség története azonos a konfliktusok történetével, hiszen az emberi élet alapvető tapasztalata a konfliktus.

A klubon készült képekhez kattints ide!

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. November 19., Kedd

Találkozás X, Y, Z-vel és esetleg Alphával

Szeptember 26-án a Soterline Oktatási Központban Bardóczy Zsuzsanna kommunikációs szakértő előadásával a generációk jobb megértését segítette, játékos feladatai pedig nemcsak megnevettettek minket, de az együttműködési és rajzolási képességeinket is fejlesztették. Kellett egy-két nap, mire az elhangzottak és a Zsuzsa új megközelítési módjai leülepedtek bennünk, de bizonyára mindenki hozott néhány hasznos gondolatot magával a tarsolyában. Köszönet a program megszervezéséért fórumunk vezetőjének, Dóra Hajnalkának, a helyszín biztosításáért pedig Szótér Ellának! Képek itt!    

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. Október 09., Szerda

A startupok és az innováció helye és szerepe a családi vállalatoknál - Beszámoló az októberi klubról

Közel 30 családból több, mint 50-en vettek részt október 3-án a klubon a Marriott Hotelben. Képek itt. Varga Szabolcs (Bank Guttmann) előadását az induló vállalkozások helyéről és szerepéről a családi vagyonmegosztásban ide kattintva tudod letölteni. Várdy Zoltán (Design Terminal) előadása az innováció szerepéről egy családi vállalat fejlődésében ide klikkelve érhető el.

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. Október 09., Szerda