A GDP mintegy harmadát adó családi cégek kiemelt célnak tekintik a munkahelyteremtést, és egy jóval erősebb vállalkozói középréteg kialakítását

A Felelős Családi Vállalkozásokért Magyarországon Egyesület (FBN-H) legfőbb törekvése legalább 25 ezer új munkahely megteremtése. Ehhez olyan gazdasági környezet kialakítására kell törekedni, amely elősegíti, hogy a foglalkoztatáshoz és a GDP termeléshez a családi vállalkozások mind nagyobb részben járuljanak hozzá, segítve ezzel a gazdaság és a foglalkoztatás hosszú távú, több generáción átívelő stabilitását – áll az FBN-H, és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) együttműködési szerződésében.

 

 

 

A megállapodást aláíró szervezetek felismerve, hogy a családi vállalkozások és vállalatok alapvető fontosságúak a nemzetgazdaságban, valamint azt, hogy a természetszerűen fellépő tulajdonosi generációváltás különösen jelentős gazdasági, társadalmi és családi kockázatot hordoz, a jövőben minden lehetséges eszköz felhasználásával működnek együtt annak érdekében, hogy a felelős családi vállalatok és vállalkozások problémáit - az európai példákat szem előtt tartva - jobban megértsék, és ezek tanulságait munkájuk során felhasználják.

„A hazai GDP 30 százalékát megtermelő, az összes foglalkoztatott egyharmadának munkát adó nagy múltú, megfelelő referenciával rendelkező, biztos lábakon álló családi tulajdonban lévő magyar vállalkozások nélkülözhetetlenek Magyarország gazdasága szempontjából, hiszen tulajdonosi összetételük, működési elveik és politikájuk alapján hosszú távra terveznek, profitjukat Magyarországon tartják, és mintegy 80 százalékát visszaforgatják a vállalkozásukba, további fejlesztésekre, beruházásokra költik.” – hangsúlyozza Rudas László, a Felelős Családi Vállalkozásokért Magyarországon Egyesület elnöke.

Az egyesület kiemelt feladatának tekinti a magyarországi családi vállalkozások és vállalatok támogatását minden olyan eszközzel, amely ráirányítja a figyelmet a magyar családi cégek szerepére a magyar gazdaságban. A VOSZ-szal való együttműködés ennek egyik első, és egyik legfontosabb lépése, miközben a szervezet további csaknem 20 gazdasági és érdekvédelmi szervezettel működik együtt, vagy tervezi az együttműködést. Az FBN-H által kidolgozott munkahelyteremtő program részleteit az FBN-H az általa szervezett áprilisi konferencián mutatja be.

Az együttműködési megállapodás sarokkövei:

  • a gazdaságfejlesztés és a civil fejlesztés területén - kölcsönös igény esetén - egymást segítő pályázati tevékenység
  • közös érdekképviseleti és lobbytevékenység
  • közös felmérések, kutatások végzése
  • kölcsönös képzési lehetőség biztosítása
  •  

A fórumról

Az Egyesület deklarált céljai, hogy a hazai társadalom megismerkedjen a családi vállalat fogalmával, hogy üzeneteink eljussanak a lehetséges tagjainkhoz és partnereinkhez. Az Egyesület olyan minősítő szervezet kíván lenni, melynek tagsága és partneri köre büszkén viseli címét. Ennek érdekében az Egyesület aktív kommunikációs munkát folytat: tájékoztatja a hazai és nemzetközi sajtót, közvetít a tagok és a sajtó között, szükség esetén pedig reagál az eseményekre. Az egységes és világos kommunikáció érdekében a sajtókapcsolatokat ebben a fórumban központosítottuk

A hazai piacon is vannak jó példák a cégutódlásra

A hazai GDP-nek nagyjából a felét családi cégek adják, és nagyjából a foglalkoztatottak felének biztosítanak munkahelyet – mondta Ékes Ákos, a K&H Bank Üzletfejlesztési főosztályának vezetője a Világgazdaság Magyar vállalatok, családi vállalatok című konferenciáján.

Forrás: www.vg.hu 2018.09.27. (Kotroczó Melitta)

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Október 01., Hétfő

Küzdenek az idősekkel, amíg meg nem öregednek

Függetlenül attól, hogy már megtörtént a cégutódlás, vagy még előtte állnak a tulajdonosok, nincsenek könnyű helyzetben – derült ki a Világgazdaság Magyar vállalatok, családi vállalatok című konferenciáján.

Forrás: www.vg.hu 2018.09.27. (Kotroczó Melitta)

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Október 01., Hétfő

Többet fektetnek a jövőbe a többgenerációs cégek

A magyar családi vállalkozások csak minimálisan különböznek a többi kis- és középvállalkozástól – mondta Radácsi László, a Budapesti Gazdasági Egyetem Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Központ igazgatója a Világgazdaság Magyar vállalatok, családi vállalatok című konferenciáján.

Forrás: www.vg.hu 2018.09.27. (Kotroczó Melitta)

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Október 01., Hétfő

Időben kell dönteni a családi vagyonról

A családi vagyon sorsa nagyon fontos kérdés, az arról szóló rendelkezést nem szabad elodázni – hangsúlyozta előadásában a Magyar Országos Közjegyzői Kamara képviseletében Böröcz Helga a Világgazdaság Magyar vállalatok, családi vállalatok című konferenciáján.

Forrás: www.vg.hu 2018.09.27. (Károly Gábor)

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Október 01., Hétfő

K&H Családi Vállalatok Kiválósági Díj

A K&H díjat hirdet a magyarországi családi tulajdonban lévő vállalkozások számára azzal a céllal, hogy támogassa és elismerje azok hozzájárulását a magyar gazdasághoz és elkötelezettségét a társadalom iránt. Három különböző kategóriában maximum 2-2 díjat ítél meg a zsűri, azaz összesen maximum 6 díj kerül kiosztásra.

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Szeptember 27., Csütörtök