Rudas László, a Felelős Családi Vállalkozásokért Magyarországon Egyesület (FBN-H) elnöke a Széchenyi Terv kapcsán kiemelte: a pályázati pénzek odaítélésével egy erős középréteg kialakítása szolgálná az ország érdekeit.

 

 

„A hazai GDP több mint 30%-át megtermelő, az összes foglalkoztatott egyharmadának munkát adó nagy múltú, megfelelő referenciával rendelkező, biztos lábakon álló családi tulajdonban lévő magyar vállalkozások pályázatai előbbi tulajdonságaik alapján előnyt élvezhetnének a Széchenyi Terv pályázatok elbírálása során” – véli Rudas László, a Felelős Családi Vállalkozásokért Magyarországon Egyesület elnöke.

„A családi vállalkozások tulajdonosi összetételük, működési elveik és politikájuk alapján hosszú távra terveznek, profitjukat Magyarországon tartják, és mintegy 80%-át visszaforgatják a vállalkozásukba, további fejlesztésekre, beruházásokra költik. Ezek alapján indokolt lenne, hogy az új Széchenyi Terv pályázati lehetőségeiből ez a mintegy 600-800 vállalkozás kiemelten részesedjen, azaz létrejöhessen egy erősebb vállalkozói középosztály, amelyet lényegében jelenleg is a családi vállalkozások alkotnak.” – tette hozzá Rudas László.

„A családi vállalkozások működéséből származó előnyöket el kell ismerni a pályázatok elbírálása során, és érdemes kiemelt figyelmet fordítani - a cég székhelyeként jegyzett település lakosainak számától függetlenül is - azokra a családi mikrovállalkozásokra, amelyek értékrendjükben, működésükben és tevékenységükben megfelelnek a legmagasabb szintű követelményeknek.” – fejtette ki az egyesület elnöke.

A Felelős Családi Vállalkozásokért Magyarországon Egyesület konkrét javaslatai:

  • Az egyesület álláspontja szerint az elbírálás során plusz pont járhatna azért, ha adott cég már bizonyított a magyar piacon, azaz minimum öt éves előélete van. Ezzel az úgynevezett „bukási arányt” lehetne a minimálisra szorítani, amellett a most induló cégek, az úgynevezett „startup” szektor számára komoly Jeremie-források - összesen 170 milliárd forint – állnak rendelkezésre a kockázati tőke alapoknál.
  • Szintén kedvezőbb elbírálásban kellene részesíteni azokat a vállalkozásoat, amelyek nagyobb foglalkoztatotti létszámmal rendelkeznek (például 20-30 fő felett). Ezzel a már bizonyítottan sikeres cégeket támogatja a rendszer, amelyeknél várhatóan jobb lesz a hasznosulási arány – véli az egyesület.
  • Az egyesület szerint, ha egy cég az elmúlt időszakban a nyereségének legalább a felét visszaforgatta a gazdálkodásába, előnyt kellene élveznie a pályázati elbírálás során. (Az évek száma, illetve az arány tetszőlegesen alakítható ki.) A családi vállalkozások ugyanis Magyarországon hagyják a megtermelt profitot, és visszaforgatják azt, amelynek előnyei vitathatatlanok az ország gazdaságára nézve.

 

 

A fórumról

Az Egyesület deklarált céljai, hogy a hazai társadalom megismerkedjen a családi vállalat fogalmával, hogy üzeneteink eljussanak a lehetséges tagjainkhoz és partnereinkhez. Az Egyesület olyan minősítő szervezet kíván lenni, melynek tagsága és partneri köre büszkén viseli címét. Ennek érdekében az Egyesület aktív kommunikációs munkát folytat: tájékoztatja a hazai és nemzetközi sajtót, közvetít a tagok és a sajtó között, szükség esetén pedig reagál az eseményekre. Az egységes és világos kommunikáció érdekében a sajtókapcsolatokat ebben a fórumban központosítottuk

Beszámoló a X. FBN-H Konferenciáról és Családi Hétvégéről

Különleges alkalom volt az idei és nem csak a jubileumi évforduló miatt... Ha csak néhány szóval kellene jellemezni az együttléteinket, akkor leginkább a szeretet, az őszinteség, a nyitottság és az öröm fejezné ki az egyesületi rendezvényeink hangulatát. Csodás dolog ez! Alapítónk, Kürti Tom szerint az FBNI-nek több, mint 30 Egyesület a tagja szerte a világban, de nincs még egy – a miénkhez hasonló – közösség, ami hosszabb időn keresztül is meg tudja őrizni az intimitását! Ahol 30-40 család 2-3 generációval napokig súrlódásmentesen és meghitt légkörben tud tartalmasan időt együtt tölteni, a legkülönfélébb programokon részt venni és együtt örülni! Ahol tabuk nélkül lehet beszélgetni egymás előtt bármiről, akár a szexről is… Az egyik tagunk szavaival élve: „Idén minden jó volt! A táj, a szálloda, a szoba, a kaja, a programok és a társaság is!” Hálásan köszönjük a pozitív visszajelzéseiteket, de Nektek – egy ilyen Csapatnak vagy inkább Nagycsaládnak - könnyű jó rendezvényt szervezni…

Íme a három nap képekben! 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Június 15., Péntek

A vállalkozósdi még mindig a férfiak játszótere

Hiába van mostanában sok szó a nemek közti egyenlőségről, mégis úgy tűnik, a „vállalkozósdi” még mindig férfi többségű buli. A Budapest LAB Családi Vállalkozás Kutatás 2017-es felmérése szerint a hazai, legalább három főt foglalkoztató és legalább 50 millió forintos éves árbevétellel rendelkező kkv-k ügyvezetői, tulajdonosai 82%-ban férfiak.

Forrás: https://piacesprofit.hu 2018.05.28.

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Május 31., Csütörtök

Sokba kerülhet a családi cégeknek, ha nem készülnek az utódlásra

A rendszerváltás körül alakult magyar családi vállalkozások történetük legnagyobb kihívásával néznek szembe napjainkban, amikor az alapító-tulajdonosoknak át kell adniuk a stafétabotot. Még akkor is, ha már megvan a potenciális örökös. Ha az utódlást nem kellő gonddal késztik elő, a nem várt szituációk, adók és illetékek a mesés vagyon tetemes hányadát felemészthetik, mielőtt a következő generáció bizonyíthatna.

Forrás: www.portfolio.hu 2018.05.28.

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Május 31., Csütörtök

Fejtörést okoz a generációváltás

Hogyan adja át a céget a vezető? Milyen megoldási lehetőségek vannak a generációváltásra, hogy biztos legyen a vállalkozás zavartalan működése? Milyen félelmei és kételyei lehetnek egy vezetőnek, amikor kiadja kezéből az irányítást, és kinek is kéne adnia?

Forrás: https://24.hu 2018.05.29.

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Május 31., Csütörtök