Rudas László, a Felelős Családi Vállalkozásokért Magyarországon Egyesület (FBN-H) elnöke a Széchenyi Terv kapcsán kiemelte: a pályázati pénzek odaítélésével egy erős középréteg kialakítása szolgálná az ország érdekeit.

 

 

„A hazai GDP több mint 30%-át megtermelő, az összes foglalkoztatott egyharmadának munkát adó nagy múltú, megfelelő referenciával rendelkező, biztos lábakon álló családi tulajdonban lévő magyar vállalkozások pályázatai előbbi tulajdonságaik alapján előnyt élvezhetnének a Széchenyi Terv pályázatok elbírálása során” – véli Rudas László, a Felelős Családi Vállalkozásokért Magyarországon Egyesület elnöke.

„A családi vállalkozások tulajdonosi összetételük, működési elveik és politikájuk alapján hosszú távra terveznek, profitjukat Magyarországon tartják, és mintegy 80%-át visszaforgatják a vállalkozásukba, további fejlesztésekre, beruházásokra költik. Ezek alapján indokolt lenne, hogy az új Széchenyi Terv pályázati lehetőségeiből ez a mintegy 600-800 vállalkozás kiemelten részesedjen, azaz létrejöhessen egy erősebb vállalkozói középosztály, amelyet lényegében jelenleg is a családi vállalkozások alkotnak.” – tette hozzá Rudas László.

„A családi vállalkozások működéséből származó előnyöket el kell ismerni a pályázatok elbírálása során, és érdemes kiemelt figyelmet fordítani - a cég székhelyeként jegyzett település lakosainak számától függetlenül is - azokra a családi mikrovállalkozásokra, amelyek értékrendjükben, működésükben és tevékenységükben megfelelnek a legmagasabb szintű követelményeknek.” – fejtette ki az egyesület elnöke.

A Felelős Családi Vállalkozásokért Magyarországon Egyesület konkrét javaslatai:

  • Az egyesület álláspontja szerint az elbírálás során plusz pont járhatna azért, ha adott cég már bizonyított a magyar piacon, azaz minimum öt éves előélete van. Ezzel az úgynevezett „bukási arányt” lehetne a minimálisra szorítani, amellett a most induló cégek, az úgynevezett „startup” szektor számára komoly Jeremie-források - összesen 170 milliárd forint – állnak rendelkezésre a kockázati tőke alapoknál.
  • Szintén kedvezőbb elbírálásban kellene részesíteni azokat a vállalkozásoat, amelyek nagyobb foglalkoztatotti létszámmal rendelkeznek (például 20-30 fő felett). Ezzel a már bizonyítottan sikeres cégeket támogatja a rendszer, amelyeknél várhatóan jobb lesz a hasznosulási arány – véli az egyesület.
  • Az egyesület szerint, ha egy cég az elmúlt időszakban a nyereségének legalább a felét visszaforgatta a gazdálkodásába, előnyt kellene élveznie a pályázati elbírálás során. (Az évek száma, illetve az arány tetszőlegesen alakítható ki.) A családi vállalkozások ugyanis Magyarországon hagyják a megtermelt profitot, és visszaforgatják azt, amelynek előnyei vitathatatlanok az ország gazdaságára nézve.

 

 

A fórumról

Az Egyesület deklarált céljai, hogy a hazai társadalom megismerkedjen a családi vállalat fogalmával, hogy üzeneteink eljussanak a lehetséges tagjainkhoz és partnereinkhez. Az Egyesület olyan minősítő szervezet kíván lenni, melynek tagsága és partneri köre büszkén viseli címét. Ennek érdekében az Egyesület aktív kommunikációs munkát folytat: tájékoztatja a hazai és nemzetközi sajtót, közvetít a tagok és a sajtó között, szükség esetén pedig reagál az eseményekre. Az egységes és világos kommunikáció érdekében a sajtókapcsolatokat ebben a fórumban központosítottuk

A hazai piacon is vannak jó példák a cégutódlásra

A hazai GDP-nek nagyjából a felét családi cégek adják, és nagyjából a foglalkoztatottak felének biztosítanak munkahelyet – mondta Ékes Ákos, a K&H Bank Üzletfejlesztési főosztályának vezetője a Világgazdaság Magyar vállalatok, családi vállalatok című konferenciáján.

Forrás: www.vg.hu 2018.09.27. (Kotroczó Melitta)

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Október 01., Hétfő

Küzdenek az idősekkel, amíg meg nem öregednek

Függetlenül attól, hogy már megtörtént a cégutódlás, vagy még előtte állnak a tulajdonosok, nincsenek könnyű helyzetben – derült ki a Világgazdaság Magyar vállalatok, családi vállalatok című konferenciáján.

Forrás: www.vg.hu 2018.09.27. (Kotroczó Melitta)

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Október 01., Hétfő

Többet fektetnek a jövőbe a többgenerációs cégek

A magyar családi vállalkozások csak minimálisan különböznek a többi kis- és középvállalkozástól – mondta Radácsi László, a Budapesti Gazdasági Egyetem Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Központ igazgatója a Világgazdaság Magyar vállalatok, családi vállalatok című konferenciáján.

Forrás: www.vg.hu 2018.09.27. (Kotroczó Melitta)

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Október 01., Hétfő

Időben kell dönteni a családi vagyonról

A családi vagyon sorsa nagyon fontos kérdés, az arról szóló rendelkezést nem szabad elodázni – hangsúlyozta előadásában a Magyar Országos Közjegyzői Kamara képviseletében Böröcz Helga a Világgazdaság Magyar vállalatok, családi vállalatok című konferenciáján.

Forrás: www.vg.hu 2018.09.27. (Károly Gábor)

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Október 01., Hétfő

K&H Családi Vállalatok Kiválósági Díj

A K&H díjat hirdet a magyarországi családi tulajdonban lévő vállalkozások számára azzal a céllal, hogy támogassa és elismerje azok hozzájárulását a magyar gazdasághoz és elkötelezettségét a társadalom iránt. Három különböző kategóriában maximum 2-2 díjat ítél meg a zsűri, azaz összesen maximum 6 díj kerül kiosztásra.

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Szeptember 27., Csütörtök