FBN-H - Felelős Családi Vállalatokért Magyarországon Egyesület

Rudas László, a Felelős Családi Vállalkozásokért Magyarországon Egyesület (FBN-H) elnöke a Széchenyi Terv kapcsán kiemelte: a pályázati pénzek odaítélésével egy erős középréteg kialakítása szolgálná az ország érdekeit.

 

 

„A hazai GDP több mint 30%-át megtermelő, az összes foglalkoztatott egyharmadának munkát adó nagy múltú, megfelelő referenciával rendelkező, biztos lábakon álló családi tulajdonban lévő magyar vállalkozások pályázatai előbbi tulajdonságaik alapján előnyt élvezhetnének a Széchenyi Terv pályázatok elbírálása során” – véli Rudas László, a Felelős Családi Vállalkozásokért Magyarországon Egyesület elnöke.

„A családi vállalkozások tulajdonosi összetételük, működési elveik és politikájuk alapján hosszú távra terveznek, profitjukat Magyarországon tartják, és mintegy 80%-át visszaforgatják a vállalkozásukba, további fejlesztésekre, beruházásokra költik. Ezek alapján indokolt lenne, hogy az új Széchenyi Terv pályázati lehetőségeiből ez a mintegy 600-800 vállalkozás kiemelten részesedjen, azaz létrejöhessen egy erősebb vállalkozói középosztály, amelyet lényegében jelenleg is a családi vállalkozások alkotnak.” – tette hozzá Rudas László.

„A családi vállalkozások működéséből származó előnyöket el kell ismerni a pályázatok elbírálása során, és érdemes kiemelt figyelmet fordítani - a cég székhelyeként jegyzett település lakosainak számától függetlenül is - azokra a családi mikrovállalkozásokra, amelyek értékrendjükben, működésükben és tevékenységükben megfelelnek a legmagasabb szintű követelményeknek.” – fejtette ki az egyesület elnöke.

A Felelős Családi Vállalkozásokért Magyarországon Egyesület konkrét javaslatai:

  • Az egyesület álláspontja szerint az elbírálás során plusz pont járhatna azért, ha adott cég már bizonyított a magyar piacon, azaz minimum öt éves előélete van. Ezzel az úgynevezett „bukási arányt” lehetne a minimálisra szorítani, amellett a most induló cégek, az úgynevezett „startup” szektor számára komoly Jeremie-források - összesen 170 milliárd forint – állnak rendelkezésre a kockázati tőke alapoknál.
  • Szintén kedvezőbb elbírálásban kellene részesíteni azokat a vállalkozásoat, amelyek nagyobb foglalkoztatotti létszámmal rendelkeznek (például 20-30 fő felett). Ezzel a már bizonyítottan sikeres cégeket támogatja a rendszer, amelyeknél várhatóan jobb lesz a hasznosulási arány – véli az egyesület.
  • Az egyesület szerint, ha egy cég az elmúlt időszakban a nyereségének legalább a felét visszaforgatta a gazdálkodásába, előnyt kellene élveznie a pályázati elbírálás során. (Az évek száma, illetve az arány tetszőlegesen alakítható ki.) A családi vállalkozások ugyanis Magyarországon hagyják a megtermelt profitot, és visszaforgatják azt, amelynek előnyei vitathatatlanok az ország gazdaságára nézve.

 

 

A fórumról

Az Egyesület deklarált céljai, hogy a hazai társadalom megismerkedjen a családi vállalat fogalmával, hogy üzeneteink eljussanak a lehetséges tagjainkhoz és partnereinkhez. Az Egyesület olyan minősítő szervezet kíván lenni, melynek tagsága és partneri köre büszkén viseli címét. Ennek érdekében az Egyesület aktív kommunikációs munkát folytat: tájékoztatja a hazai és nemzetközi sajtót, közvetít a tagok és a sajtó között, szükség esetén pedig reagál az eseményekre. Az egységes és világos kommunikáció érdekében a sajtókapcsolatokat ebben a fórumban központosítottuk

Optimisták a magyar vállalkozások, holott van miért aggódniuk

A minőségi munkaerő elvándorlását és a külföldi vállalatok versenyelőnyét tekintik a hazai kis- és középvállalkozások jelenleg a legnagyobb kihívásnak, ugyanakkor pozitívan értékelik az adóterhek, adózási szabályok átláthatóságát, és nem tartanak az árfolyamkockázati kitettségtől sem. Míg a családi vállalkozások kevésbé, a magas árbevételű vállalatok jobban érzik a külső tényezők befolyásoló hatását cégük működésére - derült ki egy friss kutatásból.

Forrás: Pénzcentrum 2018. augusztus 8. szerda

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Augusztus 11., Szombat

Egy milliárdos senkit csináltál belőlem

Nagyon szépen köszönöm! Eddig egy nagy hatalmú ember voltam minimális pénzzel, most egy milliárdos senkit csináltál belőlem - mondta kicsit keserűen a családi vállalat értékesítése után a tranzakcióban segédkező tanácsadónak az alapító. A több tízmilliárdos értékű családi céget a rendszerváltás után kemény és kitartó munkával felépítő, magának a gyerekek közt utódot nem találó cégvezető kifakadása jól mutatja a generációváltás dilemmáit.

Forrás: www.index.hu 2018.06.18.

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Július 18., Szerda

Lemaradhat Európa, ha nem veszik át a fiatalok a cégeket

A családi, kis- és közepes vállalkozások generációváltása volt az egyik fő témája a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége legutóbbi rendezvényének. A probléma égető, hiszen Európában háromból két cég elvész amiatt, mert nem tudja átadni a tulajdonos a következő generációnak a vállalkozást. Ezt tetézi, hogy viszonylag kevés fiatal szeretne vállalkozni, és ez visszavetheti Európa gazdasági teljesítményét. Minderről Kovács Patrik, a Fivosz elnöke és Illés István, az Apelso Trust igazgatósági tagja beszélt a hirado.hu-nak.

Forrás: www.hirado.hu 2018.07.06.

(Fotó: FIVOSZ)

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Július 13., Péntek

Létszámbővítésre készül a magyar cégek fele, de honnan lesz ember?

A kis- és középvállalkozások 15%-a küzd jelentős munkaerőhiánnyal, 37% kis mértékűvel, 48% számára ez nem probléma - mutatja egy friss kutatás, amelynek bemutatóján elhangzott: nagyobbnak érzékeljük a munkaerőhiányt, mint amekkora valójában. A vállalkozások csaknem fele tervez létszámbővítést, ennek forrása azonban bizonytalannak tűnik. A fintech jelenséget mindössze 45% ismeri, és még a magas árbevételű cégek körében is magas a vele szembeni bizalmatlanság.

Forrás: www.portfolio.hu 2018. július 11.

 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Július 13., Péntek

Oroszországban nyitott gyárat a magyar Sanatmetal

Felavatták az egri Sanatmetal új gyárát Oroszországban, Obninszkban július elején. A magyar tulajdonú középvállalkozás, a Sanatmetal Kft., valamint oroszországi forgalmazójának közös beruházásában megvalósult gyár létrehozásával az egri székhelyű cég technológiai transzfert hajt végre, orosz partnere pedig a piaci kapcsolatokat és az értékesítést szervezi. A 250 millió rubeles beruházással létrejött új gyár megvalósulását a Sanatmetal saját forrásából, illetve banki hitelekből finanszírozta. A megnyitó eseményen, a több mint 100 résztvevő mellett, többek között vendégként volt jelen Kaluga Megye Kormányzója, az Orosz Egészségügyi Miniszterhelyettes, Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának továbbá a Külgazdasági és Külügyminisztérium Helyettes Államtitkárai, valamint Farkas Bertalan Kutató Űrhajós is.  

 

 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Július 10., Kedd