A Fórum célja egy olyan platform létrehozása, ahol az érdeklődő tagok tapasztalatot tudnak cserélni egymással vállalati fenntarthatóság és társadalmi felelősségvállalást érintő témákban, lehetőséget adva a közös megvalósításra.

Elérhetőség: fenntarthatosag@fbn-h.hu

Vezetőség:

Fenntarthatósági Fórum: Deák Dóra

Vállalati Fenntarthatóság Munkacsoport: Deák Brigitta

Társadalmi Felelősségvállalás Munkacsoport: Balázs Márta

 

Vállalati Fenntarthatóság Munkacsoport:

A POLARIS workshop során az FBN-I által bevezetett POLARIS fenntarthatósági irányelvet szeretnénk átültetni az FBN-H-ba is, hogy minél több cég ismerje meg és kezdje el használni, illetve mérni az eredményeit. A vállalati fenntarthatóságot érintő témák: vezetői felelősségvállalás, társadalmi szerepvállalás, környezetvédelem, átlátható működés, hatáselemzés, stb.

Mi az a POLARIS fenntarthatósági irányelv?

A POLARIS irányelvet a nemzetközi FBN szervezete alkotta meg, hogy segítsen a tagoknak strukturálni és implementálni a fenntartható és felelős vállalatvezetést és működést. 4 fő irányt emelnek ki, amelynek mentén a fenntarthatóságot definiálják: emberek, közösségek, környezet és a jövő generációja.

Hosszú távú, fenntartható szemlélet nélkül veszélyben van a jövőnk. Nem csak a vállalkozásaink, de a jövő generációi is. A fenntartható stratégiai szemlélet elősegíti és támogatja a pozitív társadalmi változásokat, a környezettudatosságot, a pénzügyi felelősségvállalást, a profit növekedést, az innováció előmozdítását és gazdagítja a jövő generációit.

A vállalkozások fejlődéséhez és hosszú távú fenntarthatóságához elengedethetetlen, hogy foglalkozzanak a vállalattal kapcsolatba kerülő érintettekkel és azok megőrzésével, fejlesztésével, legyenek ezek a munkatársak, helyi közösségek vagy a körülöttünk lévő környezet.

A POLARIS workshop indulása:

2017-ben havi egy alkalommal előre megtervezett tematika szerint fél éven keresztül. Az első alkalommal egy felmérő tesztet töltenek ki a jelentkezők, amely segíthet nekik, hogy évről évre mérni tudják a fejlődésüket.

A Pilot után további képzések indulnának évente egy alkalommal a jelentkezőknek, időben és keretekben összehangolva az FBN-I Polaris pályázatával.

Kiket várunk a Polaris workshopra?

Olyan családi vállalatok változás vezetőit várjuk a képzésbe, ahol a fenntarthatóságot stratégiai szintre szeretnék emelni a jövőben, vagy ahol ez a folyamat már elindult valamilyen formában. Ezen kívül várunk mindenkit, aki szeretne a már tapasztalt tagtársaktól tanulni és külföldi best-practice gyakorlatokat hallani, amelyeket ők is implementálhatnak a jövőben.

Szakmai vezetők: Deák Brigitta és Deák Dóra


A Polaris workshop a gyakorlatban:

Úgy gondolod, hogy ismered a generációkon átívelő tervezés jobbkéz szabályait? 

Ha nem a saját hibáidból szeretnél tanulni, akkor itt a lehetőség, hogy megismerd az FBN international POLARIS programját, amely a sikeres generációváltásokat megélt vállalatok tapasztalatai alapján készített iránymutatás. 

A helyek száma korlátozott, ezért mielőbb jelentkezzetek a fenntarthatosag@fbn-h.hu email címen, ha szeretnétek részt venni a workshopon!

Helyszín: Budapest, Kürt Akadémia, XI. Bercsényi 21/b (az Allee mellett)

Időpontok:  havonta egyszer (kezdés: 2017. január 26.) 15-18 óráig, egy szünettel

Alkalmak száma: 5, minden alkalom

 

Tematika:

2017. január 26: A generációkon átívelő családi tervezés szerepe a családi vállalkozásokban, a nemzetközi FBN POLARIS irányelv és az érintett témák bemutatása, POLARIS hatásvizsgálat bemutatása példákkal, gyakorlatok a családi gravitációról és a fenntarthatósági családi és vállalati célokról.

2017. február 23: Stratégiai tervezés: vállalati és családi célok és alapértékek meghatározása a családi vállalatban, egyéni értékek és hosszú távú célok felállítása, generációkon átívelő családi tervezés a gyakorlatban

2017. április 5: Gyakorlati tervezés: a munkavállalókkal és a partnerekkel kapcsolatos vállalati és családi célok meghatározása, legjobb gyakorlatok bemutatása

2017. április 20: Gyakorlati tervezés: A belső és külső környezet és a helyi közösségekkel kapcsolatos célok meghatározása, legjobb gyakorlatok bemutatása

2017. május 25: Gyakorlati tervezés: A következő generáció bevonásával, senior generáció mentorálási feladataival kapcsolatos célok meghatározása, generációváltási terv készítése, legjobb gyakorlatok bemutatása. Összefoglaló a POLARIS workshopról, közös Polaris Pledge aláírása.

Záró POLARIS hatásvizsgálat elvégzése (a képzés végén és a kezdetétől számított egy év múlva)

 

A POLARIS workshopot elvégző cégek a workshop végén POLARIS oklevelet kapnak a nemzetközi FBN részéről és felkerülnek az FBN-H oldalára, mint azok a tagcégek, akik a vállalati fenntarthatóságot kiemelten képviselik.

 

Társadalmi Felelősségvállalás Munkacsoport:

Munkacsoport célja a szociális érzékenység elmélyítése, fiatalok edukálása és a filantrópia elterjesztése.

Fiatalok filantrópiára való érzékenyítésének szellemében, a szervezők nagy örömmel várják a 6+ éves gyerekek és szüleik jelentkezését, akik örömmel vennének részt egy közös süteménysütésben. A közösen elkészített portékákat tagjaink megvásárolhatják a karácsonyi gálaesten, a bevételt pedig egy olyan alapítványnak juttatjuk el, amelyik nehéz körülmények között élő, tehetséges fiatalokat karol fel.

A program célja tehát, hogy gyermekeinkkel közösen tegyünk valamit olyanokért, akik önerőből nem tudják megvalósítani álmaikat. Ha ismersz ilyen alapítványt, küldd el javaslatodat a fenntarthatosag@fbn-h.hu e-mail címre. A beérkező javaslatok közül az elnökség választja majd ki a támogatandó szervezetet. Részletes program az eseménynaptárban. Jelentkezési határidő: november 11.

Várjuk lelkes segítők jelentkezését is, akik már az előkészületekben és az utómunkálatokban is részt tudnának venni, sőt, receptötleteket is szívesen fogadunk!

Szakmai vezető: Balázs Márta

Időpont: november 25. (péntek) 13.00 óra.

Helyszín: Tatár Pékség, Halásztelek.

Fenntarthatósági Fórum

A Fórum célja egy olyan platform létrehozása, ahol az érdeklődő tagok tapasztalatot tudnak cserélni egymással vállalati fenntarthatóság és társadalmi felelősségvállalást érintő témákban, lehetőséget adva a közös megvalósításra.

Taggondozás és Tagfelvétel Fórum

A Taggondozás, tagfelvételi fórum célja, hogy az Egyesület értékrendszerének megfelelő tagokat vegyen fel, valamint hogy a tagok az egyesületi tagságból a maximális értéket legyenek képesek kivenni, és betenni.

PR Fórum

Az Egyesület deklarált céljai, hogy a hazai társadalom megismerkedjen a családi vállalat fogalmával, hogy üzeneteink eljussanak a lehetséges tagjainkhoz és partnereinkhez.

Szakpolitikai Fórum

A Szakpolitikai fórum híd kíván lenni az FBN-H és a törvényhozás, valamint a kormányzat között.

NextGen Fórum

A NxG fórum célja, hogy támogassa az utódlás – öröklés kérdéseinek felelős, célszerű, hatékony átgondolását, tapasztalatcseréit a következő generáció tagjai között.

Női Fórum

Vállalásunk, hogy egy maradandó, családivállalati fejlődési értékeket képviselő érdek és érték szervezetet hozzunk létre.

Vagyontervezés Fórum

A Fórum célja, hogy a tagok számára releváns, a vagyonnal kapcsolatos jogi, strukturális, pénzügyi és befektetési problémákat tudatosítsa, a tudásbázist tömör formában átadja.