Családi vállalati kultúra kontra digitális változások

A cégek élettartama egyre rövidebb és a kutatások arra engednek következtetni, hogy a cégek fele a következő 10 évben el fog tűnni. A Mann+Hummal Holding tulajdonosai úgy döntöttek, hogy nem várják meg a bomlasztó szereplőket, hanem átalakítják a saját cégüket új üzleti modellek kidolgozásával - tudtuk meg Weissenbacher Emesétől, a Mann+Hummel Holding GmbH pénzügyi vezetőjétől..

 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019-10-16 22:15:13
Tovább a cikkhez

Amikor a 4. generáció is színre lép

Angela Merkel szerint a családi vállalat egy tartás, egy viselkedés, nem pedig egy szervezeti forma. Ez különbözteti meg őket a többi vállalkozástól. Dr. Heinzelmann Virág a férje oldalán, a családi tanács elnökeként vesz részt a Blanc & Fischer Family Holding életében, mely a családok konyhájában hagy nyomot maga után. A két család története 90 évre nyúlik vissza. 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019-10-16 20:58:24
Tovább a cikkhez

Hogyan segíti az új kkv-stratégia a vállalkozások fejlődését?

Magyarországon a vállalkozások csupán 3%-a nagyvállalat, a 97%-ot mikro-, kis és közepes vállalatok képezik. A nagyok az alkalmazottaknak csak egynegyedét foglalkoztatják, ezért a kis- és közepes vállalatok nagyon jelentősek a magyar gazdaság számára. A családi vállalatok gondolkodásmódjukban hasonlítanak a német protestáns vidékek puritán gondolkodású vállalkozásaihoz, ahol a megtakarítás, a vidék felvirágoztatása és a másokról munkáltatóként való gondoskodás önmagában is érték, ezért a családi vállalkozások közvetlen kapcsolatot tartanak fenn a munkavállalóikkal és a menedzsmenttel - fejtette ki Dr. György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár a 2. Nemzetközi Családi Vállalatok Konferencián.


 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019-10-16 18:57:35
Tovább a cikkhez

Ezen bukhat el egy sikeres magyar családi cég

Az elmúlt öt évben a szakmai konferenciák, sajtómegjelenések és szűk körű egyeztetések hosszú sora zajlott le a magántulajdonú vállalkozásokat érintő sajátos kihívásokról és azok elméleti megoldási javaslatairól. Ezzel párhuzamosan azonban a hazai gazdaság egy mára szemmel jól látható szegmensében ezek az elméletek már a mindennapi gyakorlatban nyertek igazolást, vagy kerültek éppen megcáfolásra.

Forrás: portfolio.hu 2019. 10. 07.

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019-10-11 11:18:26
Tovább a cikkhez

Több mint négyezer kkv a gyorsan növő kategóriába esik

Magyarországon közel 1,8 millió vállalkozás volt 2018-ban, és tízéves intervallumot tekintve jól látszik, hogy ez a szám szinte folyamatosan emelkedik. Jelentős szerkezeti átalakulás is volt az elmúlt tíz évben az önálló vállalkozások javára, ugyanis 10 évvel ezelőtt még 36 százalék volt a társas, és 64 százalék az egyéni vállalkozás aránya. Ez napjainkra eltolódott, és 70 százalékot tesz már ki az egyéni vállalkozások aránya – emelte ki Freid Mónika, a Központi Statisztikai Hivatal Tájékoztatási Igazgatóságát irányító elnökhelyettese, a Világgazdaság Magyar vállalatok, családi vállalatok című konferenciáján.

Forrás: www.vg.hu / 2019. 09. 26.

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019-10-02 15:25:20
Tovább a cikkhez

A kkv-knak hosszútávú vízióban kell gondolkodniuk

Fekete István Interim menedzsment szakértő, a Henkel Magyarország első elnök-vezérigazgatója a Világgazdaság konferenciáján elmondta, hogy bizonytalanságban céget nem lehet működtetni, ezért egy cég teljes életét meg kell tervezni, és ezt főleg megfelelő emberekkel lehet csak kivitelezni.

Forrás: www.vg.hu / 2019. 09. 26.

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019-10-02 15:16:46
Tovább a cikkhez

Szét kell tudni választani a magánvagyont a családi vagyontól

Alapvetően három dologgal foglalkozik egy generációváltás-szakértő:

  • a családi vállalkozásoknál általában adott a feltétlen bizalom, ami néha elnyomja a kommunikációt – sokszor ebben elakadás van, itt tudnak segíteni;
  • a menedzsmentben ritkán van váltás, külső behatások kevésbé jellemzőek – kívülről a szakértők rá tudnak nézni a cégre, és észrevehetnek olyat, amit a cégen belülről nem látnak mások, mert hozzá vannak szokva;
  • a generációváltás többnyire egyszer fordul elő az életünkben, így próbálják a legjobb gyakorlatokat megtalálni, és azt bevinni a vállalatba

– sorolta Floidl Csaba, a Familiaritas vezérigazgatója, közgazdász a Világgazdaság „Magyar vállalatok, családi vállalatok” című konferenciáján.

 

Forrás: vg.hu 2019. szeptember 26.

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019-09-27 12:54:25
Tovább a cikkhez
1234567891011Következő

A fórumról

Friss hírek

Találkozás X, Y, Z-vel és esetleg Alphával

Szeptember 26-án a Soterline Oktatási Központban Bardóczy Zsuzsanna kommunikációs szakértő előadásával a generációk jobb megértését segítette, játékos feladatai pedig nemcsak megnevettettek minket, de az együttműködési és rajzolási képességeinket is fejlesztették. Kellett egy-két nap, mire az elhangzottak és a Zsuzsa új megközelítési módjai leülepedtek bennünk, de bizonyára mindenki hozott néhány hasznos gondolatot magával a tarsolyában. Köszönet a program megszervezéséért fórumunk vezetőjének, Dóra Hajnalkának, a helyszín biztosításáért pedig Szótér Ellának! Képek itt!    

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. Október 09., Szerda

A startupok és az innováció helye és szerepe a családi vállalatoknál - Beszámoló az októberi klubról

Közel 30 családból több, mint 50-en vettek részt október 3-án a klubon a Marriott Hotelben. Képek itt. Varga Szabolcs (Bank Guttmann) előadását az induló vállalkozások helyéről és szerepéről a családi vagyonmegosztásban ide kattintva tudod letölteni. Várdy Zoltán (Design Terminal) előadása az innováció szerepéről egy családi vállalat fejlődésében ide klikkelve érhető el.

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. Október 09., Szerda

Női utódok ügyvezető szerepben - Beszámoló a szeptemberi klubról 1. rész

20 családból 40-en gyűltünk össze szeptember 12-én az első őszi klubon a Marriottban. Képek ittCsizmadia Edit, A Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) szakmai vezetője előadásában a magyarországi vállalatok fenntartható gyakorlatairól beszélt. Prezentációját ide kattintva tudod letölteni.

Deák Brigi (Biofilter) panelbeszélgetés keretében a felelős vállalatirányításról és a következő generációk támogatásáról kérdezte lendületes, fiatal, második generációs női ügyvezető tagjainkat: Egyed Lindát (Fino-Food), Berger Timit (Magyar Pénzügyi Közvetítő) és Magyar Katát (Trans Lex Work).

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. Október 09., Szerda

Gyakorlati projekt a Corvinus Egyetem mesterszakos hallgatóival

Ahogy a korábbi években is, a Corvinus Egyetem a számára stratégiailag fontos cégeknek és más szervezeteknek 3 fős mesterszakos hallgatói csapatok munkavégzését ajánlja fel a Gyakorlati projekt tárgy keretében. A csapatok munkája szeptember végétől december elejéig tart és teljesen ingyenes. A részletes ismertetőhöz kattints ide!

 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. Szeptember 19., Csütörtök